Regeringens besked: Pausar biståndet till Palestina

Publicerad 2023-10-10

Sverige pausar biståndet till Palestina.

Det meddelar Tidöpartierna på en gemensam pressträff.

– Det är orimligt att svenska skattepengar ska gå till sånt som legitimerar terror, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Följ ämnen

Sverige kommer att pausa biståndet till Palestina. Det meddelade Tidöpartierna vid en pressträff på tisdagen.

– Vi ser hur hundratals civila har mördats på ett fruktansvärt sätt. Kvinnor och barn har kidnappats och används nu som levande sköldar, säger utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).

Statsminister Ulf Kristersson är en av många politiker som starkt har fördömt Hamas attack mot Israel.

Förra året gav Sverige 453 miljoner kronor i bistånd till palestinska områden. De senaste dagarnas utveckling i området har nu fått den svenska regeringen att se över det biståndet.

Pressträff om biståndet: Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Camilla Brodin, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell och Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna.

Stoppar utvecklingsbiståndet

Nu kommer man ge biståndsorganisationen Sida i uppdrag att göra en översyn av allt svenskt bistånd till landet.

– Vårt besked idag är att även Sverige kommer att pausa utvecklingsbiståndet till Palestina tillsvidare. Vi kommer i samband med det ge Sida ett uppdrag att göra en översyn av biståndet till Palestina som ska vara klart senast den 1 december 2023, säger biståndsminister Johan Forsell (M).

Det humanitära biståndet kommer att fortsätta betalas ut under översynen.

Liberalernas partiledare är en av dem som drivit frågan om att dra in biståndet. Den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm var en av dem som medverkade vid pressträffen.

– Vi kan inte kravlöst fortsätta betala ut miljoner efter miljoner från svenska skattebetalares pengar till aktörer som inte förbehållslöst klarar av att ta avstånd och fördöma den här typen av bestialiska terrordåd som vi har sett, säger Fredrik Malm (L).

Bildts varning

Tidigare utrikesministern Carl Bildt har varnat för att ett indraget bistånd skulle kunna få negativa konsekvenser.

Han sitter själv i styrelsen för Middle East Investment Initiative, MEII, som är en amerikansk fond som arbetar med biståndsprojekt i bland annat Palestina.

Carl Bildt har varnat för vad ett pausat bistånd kan leda till.

Sedan tidigare har länder som Tyskland, Österrike och Danmark meddelat att de pausar alla utbetalningar av sitt bistånd till palestinska områden. 

Även EU har meddelat att allt utvecklingsstöd till palestinierna ska ses över.