Skyttedal om krisen: ”En månad av rent mörker”

Publicerad 2023-04-14

ÖREBRO. Sara Skyttedal kallar den senaste månaden för ett rent mörker.

Reaktionerna på polisanmälan mot partisekreteraren Johan Ingerö fick henne att överväga att sluta med politiken.

– Efterföljderna av det som hände har varit nästan outhärdliga, säger KD-toppen.

Det har stormat kring KD-toppen och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. Hon har kritiserats internt för sina utspel om att legalisera cannabis. Hon polisanmälde partikollegan Johan Ingerö för sexuellt ofredande efter en händelse som inträffade på en partifest 2014, men polisen inledde ingen utredning.

När hon själv sammanfattar senaste tiden säger hon:

– Det har varit en månad som varit ett rent mörker. Att genomleda ett drev på den här nivån är inget jag önskar min värsta fiende. Det har varit väldigt jobbigt för mig och min familj, jag har ifrågasatt om det är värt att fortsätta. Jag tänker framför allt på när mina barn blir äldre och kan läsa vad som skrivs om mig på sociala medier.

Kan du sammanfatta vad du menar med drev?

– Den senaste månaden har präglats av alla turerna som varit kring mig i partiet. Jag har gjort en längre intervju i DN, efterföljderna av det som hände har varit nästan outhärdliga.

Sara Skyttedal, Europaparlamentariker och partistyrelseledamot för Kristdemokraterna.

Självkritisk om cannabislegaliseringen

Efter att ha funderat på framtiden har Skyttedal nu tagit beslutet att kandidera på nytt till EU-parlamentet. Hon känner stolthet över vad hon lyckats åstadkomma där och tar som exempel åtgärder på klimatområdet och i säkerhetspolitiken. Senare i vår ska partiet i ett provval ta ställning till vilka som blir KD:s toppnamn i nästa EU-val.

På en punkt är hon självkritisk: utspelen här i Sverige om att legalisera cannabis. Samtidigt håller hon fast vid sin uppfattning i den för partiet så känsliga frågan.

– Jag såg de brister som finns i svensk narkotikapolitik, det tror jag även att andra ser. Vi har ingen bra situation när vi har flest personer i hela EU som dör av narkotika, då måste något förändras. Den diskussionen behöver tas.

Framöver tänker hon respektera partilinjen, även om hon personligen är för att legalisera drogen.

– Alla i ett politiskt parti har punkter som man inte håller med till hundra procent, det här är en sådan för mig. 

Vissa i KD tycker att cannabisutspelen har skadat partiet, vad tycker du själv?

– Det var ett misstag att ta diskussionen kring narkotikapolitiken på det sättet. Det hade varit bättre att ta det internt.

Vill inte svara på frågor om Ingerö

Sara Skyttedal tar emot Aftonbladet i ett litet sammanträdesrum under KD:s kommundagar i konferenshallen Conventum. I rummet bredvid har partiledaren Ebba Busch nyligen hållit en presskonferens.

Skyttedal vill inte svara på frågor om händelsen med Johan Ingerö eller bemöta uppgifterna som han lägger fram i en intervju med Aftonbladet. Hon vill heller inte svara på frågan om det var fel av Ebba Busch att via Johan Ingerö försöka stoppa hennes medverkan i SVT:s ”30 minuter”. I programmet talade Skyttedal om varför hon vill legalisera cannabis.

– Jag har svarat utförligt på allt i en intervju med Dagens nyheter. Efter det har jag jag övervägt att lämna politiken men landat i att jag känner hopp och stolthet vad man kan åstadkomma i EU framöver, säger Skyttedal.

Olof Svensson