Rapport: Ryssland kan hämta ammunition i Belarus

Publicerad 2022-10-13

Rapporter visar att den ryska vapenreserven håller på att ta slut. Samtidigt cirkulerar bilder på sovjetiska stridsvagnar vid fronten.

Nu menar experter att den svåra situationen kan få Putin att vända sig till grannlandet Belarus för hjälp.

– Vi vet, och ryska befälhavare på marken vet, att deras förnödenheter och ammunition håller på att ta slut, säger Jeremy Fleming, chef för den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ till BBC.

Ryssland svårt att få fram tillräckligt med ny ammunition och vapen.

Jeremy Fleming, chef för den brittiska underrättelsetjänsten, säger att uppgifter pekar på att Ryssland börjar få slut på militära styrkor och ammunition.

Enligt en rapport från Institute for the Study of War (ISW) kan den svåra situationen ha fått Putin att söka sig till Belarus för hjälp för att få tag i mer ammunition och vapen.

Enligt uppgifterna planerar Belarus skicka 13 tåg som innehåller vapen, militär utrustning och ammunition till fem ryska baser.

Fleming menar även att Rysslands besked om partiell mobilisering tyder på ”en desperat situation”. Däremot underströk han att de senaste dagarnas intensiva raketattacker i Ukraina visar att Ryssland fortfarande är ”väldigt kapabla” till att orsaka skada.

Ryska stridsvagnar av modell T-62 upprustas.

Stridsvagnar från Sovjettiden

Enligt nyhetssajten Newsweek kan även stridsvagnar av typen T-62 från sovjettiden komma att användas i kriget mot Ukraina, något som också skulle kunna tyda på omfattade materialbrist hos den ryska armén.

I sociala medier cirkulerar bilder som sägs visa T-62 -stridsvagnar som redan befinner sig vid fronten. Anton Gerasjenko, rådgivare åt den ukrainska regeringen, har delat filmer på stridsvagnarna på Twitter.

– Vi ser gamla sovjetiska stridsvagnar som har tagits från Ryssland och som saknar skydd mot moderna vapen, säger han till nyhetssajten Newsweek.

”Missbedömt förmåga”

USA:s president Joe Biden sa under tisdagen i en intervju med CNN att Putin har missbedömt Rysslands förmåga att gå in i Ukraina.

I intervjun fick Biden även frågan om han tror att Putin kommer att använda kärnvapen.

– Jag tror inte han kommer göra det. Det är oansvarigt av honom att prata om sådana hot, sa Biden och tillade att det skulle få förödande konsekvenser konsekvenser om sådana hot blev verklighet.