Museernas vädjan: Kalla dem inte för ”mumier”

Publicerad 2023-01-29

Egyptisk mumie – eller mumifierad person?

Det är omodernt att kalla mumier för mumier.

Det menar flera brittiska museer som nu driver en debatt om att i stället använda termen mumifierad person – ett byte som svenska museer redan genomfört.

– Vi har valt att kallade det för mumifierad man, kvinna eller barn. Det gör vi för att lyfta fram att det är människor det handlar om, säger Sofia Häggman vid Medelhavsmuseet.

Flera museer i Storbritannien väljer nu bort ordet mumie, rapporterar CNN.

I stället tycker de att man ska referera till forntida mänskliga kvarlevor som "mumifierad person" alternativt att man använder sig av den döda personens namn.

Ett museum som förespråkar namnbytet är Great North Museum i Newcaste i England.

– Genom att använda termen "mumifierad person" kan vi uppmuntra besökarna att tänka på individen som en gång levde, säger museichef Adam Goldwater.

Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet.

Populärkultur är boven i dramat

Anledningen till museernas beslut är att de vill distansera de mänskliga kvarlevorna från skildringen av mumier som "övernaturliga monster" – vilka ofta kopplas till legender om mumiers förbannelse i populärkultur.

En del brittiska museer har dock valt att inte anamma en nytt namn för mumier. Bland dem National Museum of Scotland i Edinburgh – som menar att ordet mumie är mer modernt än fossilt.

– Ordet borde ses som ett beskrivande adjektiv för objekt. Orden mumie, mumiemask och mumiebandage står det på våra utställningsskyltar, säger en talesperson till CNN.

Redan infört i Sverige

På Medelhavsmuseet i Stockholm använder man redan liknande termer för museets åtta mumifierade människokroppar.

– Vi har valt att kallade dem för mumifierad man, kvinna eller barn. Det gör vi för att lyfta fram att det är människor det handlar om, säger Sofia Häggman, egyptolog och intendent.

Filmen ”Mumien” från 1999.

2022 gav Sofia Häggman ut boken ”Mumier” – där hon bland annat lyfter just problematiken med hur mumier gestaltas i populärkultur.

– Ordet mumie ser jag mer som ett samlingsbegrepp, en teknologisk term. Men i populärkultur framställs ofta mumier i paritet med fiktiva varelser. Därför kan det vara bra att använda termen mumifierad på museer.

Hon uppger även att det pågår en till begynnande diskussion om ordet mumie i museivärlden.

– Det handlar om ett byte till termen ancestral remains, som eventuellt kan översättas till förfäders kvarlevor. Alla kvarlevor på museer kommer ju inte från Egypten. Därför finns det de som vill tydliggöra att det alltid handlar om någons förfäder – av respekt för både levande och döda.