Marie ville lyfta mungiporna – fick ansiktet förstört och öronsnibbarna kapade

Publicerad 2023-09-07

Maries önskan var att lyfta mungiporna hos en av Nordens mest etablerade skönhetskliniker.

Men under operationen gör kirurgen flera fel. Hon tar bort för mycket hud och vävnad – och genomför ett ingrepp som Marie inte godkänt.

– Hela mitt ansikte är omgjort. Det finns ingenting kvar av det som var jag, säger Marie i TV4:s Kalla fakta granskning ”Skönheten och klinikerna”.

Marie drömde om att inte längre se sur och allvarlig ut, så som hon så länge blivit speglad av andra.

Det ledde henne till en konsultation hos den populära skönhetskliniken Akademikliniken och sedan en operation för att lyfta mungiporna genom ett ansiktslyft och styng vid halssenorna.

Men i TV4:s Kalla fakta granskning ”Skönheten och klinikerna” beskriver Marie att hon efter operationen vaknade upp till ett helt nytt och snett ansikte.

– Hela mitt ansikte är omgjort. Det finns ingenting kvar av det som var jag, , säger Marie i programmet.

Kirurgen kapade öronsnibbarna: ”Finare än innan”

Varje år genomförs flera hundratals skönhetsoperationer i Sverige och varje år anmäls flera av dessa operationer till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt Kalla faktas granskning ligger flera svenska och väletablerade skönhetskliniker i topp när det gäller anmälningar till myndigheten under 2021 och 2022. I hälften av de 103 anmälningarna beskriver patienter att de fått allvarliga och bestående skador tillföljd av skönhetsoperationerna.

Under perioden är Akademikliniken den tredje mest anmälda kliniken, vilket är den kliniken som Marie opererade sig hos för drygt fem år sedan.

När Marie tänker tillbaka på tiden efter operationen brister hon ut i tårar i programmet.

Hon beskriver att henne ansiktet svullnade upp, att hon inte längre kunde vrida på huvudet och att det kändes som att hon levde med en strypsnara som sytts fast över halsen.

Hon berättar att det var först flera dagar efter operationen som hon insåg vad kirurgen gjort. Att kirurgen kapat Maries öronsnibbar till hälften – trots att hon varken önskat eller godkänt ett sådant ingrepp.

I en ljudinspelning som spelas upp i programmet konfronterar Marie kirurgen, som svarar att hon tycker att Marie är finare nu med sina nya öronsnibbar.

Delägaren: Saker kan inträffa

När Marie tog kontakt med Akademikliniken erbjöds hon en korrigerande operation, men under den operationen uppstod nya komplikationer och Marie förlamades i delar av ansiktet.

Därefter har hon sökt vård hos Karolinska universitetssjukhuset och genomgått ytterligare fyra korrigerande operationer. Men även fått beskedet att hon aldrig kommer att bli fullt återställd.

Akademiklinikens kirurg, som opererade Marie, har valt att avböja medverkan i Kalla faktas program.

Men Ulf Samuelsson, som är kirurg och delägare på kliniken, berättar i en intervju i programmet att han inte vill kalla Maries operation för misslyckad.

– Det kommer alltid att kunna hända olika saker. Det är sjukvård som vi håller på med. Saker kan inträffa. Det är ingen ofarlig kirurgi, säger han.

Detta trots att två oberoende utredningar och Karolinska institutet kunnat konstatera att Marie fått svåra fysiska skador på grund av operationen hos Akademikliniken, enligt Kalla fakta.

Erbjöds tystnadsavtal

Sedan operationerna har Akademikliniken erbjudit Marie ett tystnadsavtal. Vilket är en överrenskommelse om ekonomisk kompensation som missnöjda patienter kan erbjudas på vissa kliniker.

– De ville köpa min tystnad för 95 000 kronor, säger Marie.

Ulf Samuelson bekräftar att Akademikliniken utformat sådana avtal, men vill inte gå in på detaljerna utan hänvisar till klinikens administrativa avdelning.

Han tydliggör dock att tystnadsavtalet omfattar att varken klinik eller patient har rätt att offentligt berätta om operationen.

– Man gör en lösning utav det hela. Jag vill inte att det ska framstå som att vi köper tystnad. Däremot ska man inte gå ut och prata utan sköta det så att båda parter är nöjda.

Kalla fakta granskningen ”Skönheten och klinikerna” sänds på TV4 torsdag den 7 september kl. 21.00 och publiceras på TV4 Play samma dag. I den medverkar flera kvinnor som drabbats av allvarliga komplikationer efter operationer på etablerade skönhetskliniker i Sverige.