Döda björnar hittades i grop: ”Hunden kom tillbaka med päls i munnen”

Publicerad 2023-09-06

När en man i Jämtland var ute och jagade kom hans hund tillbaka med en bit päls i munnen.

Jägaren valde att spåra upp var pälsbiten kom ifrån och hittade en grop, med flera döda björnar.

– Där låg kranier, ben och rester av björnarna, säger åklagare Åse Schoultz.

Mannen var ute och jagade i Bergs kommun under söndagen när han hittade en grop med döda björnar, något Östersundsposten var först att berätta om.

– Upptakten var att hunden kom med päls i munnen, säger åklagare Åse Schoultz.

Jägaren började då spåra var hunden hade fått tag i pälsbiten och hittade tillslut gropen. Totalt hittades fem björnar, tre vuxna och två ungar.

– Där låg kranier, ben och rester av björnarna, säger Åse Schoultz.

Polisen genomförde en teknisk undersökning och dokumenterade platsen. Naturbevakare från länsstyrelsen deltog även i arbetet.

Legat i gropen sen i våras

Trots att Bergs kommun ligger i Jämtland, där björnjakt får bedrivas vissa veckor under hösten tyder ingenting på att björnarna skjutits under licensjakten.

– Vid en första titt har det gjorts en preliminär bedömning att björnarna kommit dit någon gång under våren enligt naturbevakarens bedömning, säger åklagare Åse Schoultz.

En björn i Hälsingland. (Arkivbild)

Björnjakt får bara bedrivas under strikt kontrollerade former. I Jämtland får den bara ske mellan den 21 augusti i år fram till den 15 oktober. Händelsen utreds nu som grovt jaktbrott. Åse Schoultz menar att grova jaktbrott är ovanliga.

– Det sker väldigt sällan, men när det väl sker får det ofta stor uppmärksamhet, säger Åse Schoultz.

Efterlyser tips från allmänheten

Resterna av björnarna har tagits i beslag och ska skickas på analys.

– Det finns även beslag av saker som lämnats kvar av människor. Vad det är kan jag inte kommentera just nu, säger Åse Schoultz.

Hon vill inte spekulera kring vilka motiv som kan ligga bakom de döda björnarna och i nuläget finns det ingen misstänkt för brottet. Personer kommer nu att höras kopplat till händelsen och man efterlyser nu även tips tips från allmänheten.

– Polisen är oerhört tacksamma för tips kring den här händelsen, så är det alltid när det är den här typen av brott mitt ute i skogen, säger Åse Schoultz.

Följ ämnen i artikeln