Kaj aj aj, vad mycket bajs i centrum

Publicerad 2024-02-02

Kajorna har skitat ner stora delar av Stora torget i Karlstad.

Kajorna skitar ner Stora torget i Karlstad.

Det har varit ett problem sedan 2017 – något som retar upp lokalbefolkningen.

– Av två onda ting får man välja, då blir det bajs och inte is, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun.

Joakim Karlsson.

De tusentals kajor som samlas i staden har varit en huvudvärk för kommunen länge, något som SVT Värmland skrev om redan 2017.

Kajorna river upp skräp ur soptunnor och under sommaren stör de friden på stadens uteserveringar där matrester och tallrikar som står kvar på borden lockar.

Kajorna skitar helt enkelt ner. Bokstavligen. Och just fåglarnas spillning har kommit att bli ett stort problem för invånarna i Karlstad.

– Vi har ett ganska stort torg och många stora träd runt torget. Det har vi för att vi tycker att vi får ett fint torg då, men det tycker tyvärr kajorna också, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun.

”Jätteäckligt”

Under vintern har problemen med kajornas spillning varit värre än någonsin. Och många lokalinvånare är irriterade över att kommunen inte städar upp efter fåglarna.

– Det är jätteäckligt, säger Karlstadsbon Joakim Karlsson.

– Stora torget är ju stans skyltfönster utåt så man borde ju städa upp och vaska. Visst är det mycket kajor, men det är det ju i många andra städer också. Som det framstår för mig beror det på ekonomiska problem, att man inte prioriterar städningen.

”Det är jätteäckligt”, säger Karlstadsbon Joakim Karlsson.

Men enligt kommunen menar man att man inte kunnat städa upp spillningen efter att vinterkylan slagit till. Den ovanligt kalla vintern har förvandlat centrala Karlstad till en isbana, där man inte kunnat spola gatorna som man vanligtvis gör.

– Nu har vi fått mycket snö i Karlstad, så det har blivit lager på lager av snö och is. Vanligtvis så spolar man bort bajset med vatten men det kan vi inte göra nu, säger Per-Anders Bergman.

”Bajs, inte is”

Men Karlstadsbon Joakim Karlsson köper inte kommunens förklaring. Och nu har det börjat töa i Karlstad.

– Det luktar ju jätteilla när det är blidväder som nu, när det töar. Det är ju bajs, avföring! Stan framstår ju inte från sin bästa sida direkt. Så det skämmer ju ut stan, eller kommunen – som borde prioritera det här med städningen.

Men Per-Anders Bergman säger att det tyvärr inte finns något att göra förrän mildare väder kommer till Karlstad.

– När vi kan göra nåt beror på vädret. Även om vi har plusgrader i några dagar nu så är det fortfarande minusgrader i marken. Så spolar vi vatten på det här, då blir det jättehalt. Så av två onda ting får man välja, då blir det bajs och inte is.

Per-Anders Bergman.

Följ ämnen i artikeln