Axel, 21, stoppade våldtäkten – då blev han misshandlad

Publicerad 2015-05-06

Axel Selstam, 21, såg hur två killar var på väg att överfalla en tjej. Men han valde att kliva emellan. När de båda männen gick till attack trodde han att han skulle dö.

Natten till söndagen var Axel Selstam på väg hem från en efterfest i Hunnebostrand norr om Uddevalla. Då hörde han ett skrik från en kvinna i närheten.

– Det lät som någon försökte täcka för hennes mun. Så jag sprang dit och där stod två män med ryggarna vända mot mig. De höll på att överfalla en tjej, säger han till Aftonbladet.

"Ställde mig som en sköld mellan kvinnan och männen"

Trots riskerna valde han att själv försöka gå emellan och rädda kvinnan. Han sprang fram och började knuffa bort och sparka mot männen.

– Sen ställde jag mig som en sköld mellan kvinnan och de två männen. Under tiden lyckades hon springa därifrån.

Efter Axels hjälteinsats riktade de båda männen in sig på honom och började måtta sparkar och slag.

– De slog mig gul och blå. Jag minns att en tryckte ner mitt ansikte i asfalten med sin fot medan den andra sparkade mig i ryggen. Jag tänkte ”det här är slutet”. Jag trodde att jag skulle dö, säger han.

Hyllas på Facebook: "Ser mig inte som en hjälte"

Axel skrev ett långt inlägg på Facebook och lade upp en bild på sitt eget ansikte med skadorna från misshandeln. På kort tid har det delats av nästan 40 000 personer. Han har även anmält händelsen till polisen, som bekräftar ärendet för Aftonbladet.

– Syftet med meddelandet var menat för mina nära och kära. Men sen tog det plötsligt en kolossal vändning, säger han och fortsätter:

– Många pratar om civilkurage. Andra säger hjälte. Men jag ser mig inte som det.

Han ser snarare sin insats som något som borde vara självklart för alla.

–  I min värld måste man göra något åt det om man ser en människa i nöd.
Läs hela Axels Facebookinlägg nedan.

Följ ämnen i artikeln