Sanders efter segern: ”Jag har momentum”

Publicerad 2016-03-07

NEW YORK. Bernie Sanders vann stort i ytterligare ett val i natt – i Maine.

Sedan tog han sig an Hillary Clinton i en osedvanligt irriterad debatt i illa åtgångna och förgiftade Flint.

– Det tal Wall Street betalade dig hundratusentals dollar för måste hålla Shakespeare-klass. Det är dags att amerikanska folket får del av det, löd en av ett flertal attacker om rivalens påstådda kopplingar till storbankerna i New York.

Det går inte att säga något annat än att Bernie Sanders haft en bra helg.

Han vann nomineringsmötena i Kansas och Nebraska i lördags – och i natt följde han alltså upp med en ny seger i i Maine.

Och den var eftertrycklig.

Vermont-senatorn fick hela 64,3 procent av väljarstödet mot Hillary Clintons 35 procent.

– Det betyder att jag har momentum inför valen i Michigan och Mississippi på tisdag, konstaterade han i ett kort segertal.

Infekterad debatt

Sedan stod den 74-årige radikalen för ett strongt framträdande i en debatt som kan ha varit det demokratiska primärvalets hittills mest infekterade.

De två kandidaterna var förstås inte tillnärmelsevis lika oense och arga som deltagarna i de turbulenta republikanska debatterna; till dem hänvisade Sanders med ett skämt om att de visar varför USA måste satsa mer på mental hälsa...

Men ordväxlingarna om exempelvis Hillary Clintons starka band till Goldman-Sachs och andra storbanker på Wall Street var ändå förhållandevis bryska.

Bland annat raljerade Sanders lätt hånfullt om det lukrativa tal Clinton hållit för cheferna på just Goldman-Sachs.

– Du fick hundratusentals dollar för det. Det måste hålla rena rama Shakespeare-klassen. Det är dags att du offentliggör det så att amerikanska folket får ta del av det.

Clinton svarade att hon är beredd att publicera sitt tal ”om alla andra också publicerar sina”.

”Alla säger samma sak”

– Jag är din enda rival, replikerade Sanders, och jag offentliggör allt nu. För jag har inget att komma med. Jag har inte hållit några tal för Wall Street.

Han gav inte heller mycket för Clintons påstående att det finansiella stöd hon fått av bankerna på södra Manhattan inte innebär att hon står i tacksamhetsskuld till dem.

– Alla politiker säger samma sak. Det är ändå bra konstigt att de där bankerna skänker pengar gång på gång trots att de tydligen inte har någon nytta av dem, fnös han.

De var också påfallande oense om vapenlagar och om nödhjälpen till bilindustrin 2008 – ett känsligt ämne i Michigan, en delstat helt uppbyggd kring just bilindustrin – och för första gången visade Sanders irritation när han tyckte att Clinton avbröt honom.

– Ursäkta, jag pratar nu, fräste han under en duell.

Men vid några tillfällen var de eniga också – till exempel om att Michigans guvernör Rick Snyder har det yttersta ansvaret för skandalen kring det förgiftade dricksvattnet i Flint.

– Han måste avgå eller åtminstone utlysa nyval om guvernörsposten, förkunnade Clinton och anslöt sig därmed för första gången till Sanders krav i frågan.

Även republikanske presidentkandidaten Marco Rubio hade en liten framgång under söndagen.

Som plåster på såren för de tunga nederlagen under ”Super Saturday” vann han det lilla primärvalet i Puerto Rico.