Clintons stab rasar: ”FBI har dubbla måttstockar”

Publicerad 2016-11-02

FBI bröt praxis när de meddelade att mejlutredningen mot Hillary Clinton återupptagits.

Men under valrörelsen har de hållit tyst om andra utredningar som kan ha politisk påverkan – bland annat om Rysslands försök att påverka.

– Det är uppenbart dubbla måttstockar, säger Clintons kampanjchef Robby Mook till flera medier.

Den amerikanska underrättelsetjänsten har haft en tydlig praxis om att man ska ligga lågt med alla politiska utredningar för att inte väcka spekulationer när USA går till val.

Det har man också följt – vid minst två tillfällen i år, rapporterar New York Times. Därför bröt FBI-chefen James Comey mönstret när han gick ut och berättade att man återupptar utredningen av Hillary Clintons mejlskandal.

Man tappar hakan, säger Clintons kampanjchef Robby Mook till ett samlat medieuppbåd:

– Det är omöjligt att se det här som något annat än uppenbart dubbla måttstockar.

Hamnat mitt i valrörelsen

När amerikanska myndigheter gick ut tillsammans och slog fast att den ryska staten arbetar för att påverka den amerikanska valrörelsen backade FBI. Chefen James Comey tyckte inte att det var deras sak att lägga sig i, rapporterar CNBC.

Nu, när det står klart att FBI utreder Clintons mejl igen, har myndigheten och justitiedepartementet kastats rakt in i valrörelsen, skriver New York Times. Utredningen är med största sannolikhet inte färdig innan valdagen – och bristen på information har lämnat stort utrymme för spekulationer.

Det är det som upprör Clinton-staben:

– Med de här två besluten har han (James Comey) visat att han föredrar att agera på egen hand och utan rådgivning. Det här kännetecknar inte en ansvarsfull utredning, säger kampanjchefen Robby Mook enligt The Guardian.

I somras utreddes Donald Trumps nu före detta kampanjchef Paul Manafort för ljusskygga affärer i Ukraina och även då följde FBI sin policy. De kallade inte vittnen och sökte inte domstolsbeslut för att få fram bevis – vilket hade gjort ärendet offentligt.

Och de höll samma linje när de utredde vilka kontakter Hillary Clinton har haft med de personer som donerat pengar till Clinton-familjens stiftelse.

FBI-agenter som i övrigt står bakom Comey säger till New York Times att de inte kan försvara chefens beslut i Clinton-saken.

”Gör samma sak med Trump”

Men Comey står under politiska påtryckningar från alla håll. Från republikanskt håll menar man att han mörkar. Clintons kampanjchef Robby Mook menar att han viker sig för det:

– Om det är så här han ska hantera saker så behöver han ha samma tillvägagångssätt med Trump.

President Barack Obama gick på onsdagen ut och sa att saker förstoras upp när det gäller Clinton:

– Vi agerar inte på antydningar, vi agerar inte på icke fullständig information och vi agerar inte på läckor.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid