Viktigt tidsdokument om de glömda barnen

Ingalill Mosander skriver om bästa boktipsen just nu

De förlorade barnen

Jens Mikkelsen & Katia Wagner

Dokument/Natur & Kultur

Vart tar de vägen? Tanken har slagit mig när media rapporterat om att ensamma flyktingbarn som kommit till Sverige bara försvunnit. Varför har de inte blivit efterlysta? Vad gör polisen? Nu har två journalister lyckats ta reda på vad som hänt några av de hundratals barn som försöker överleva utan föräldrar, utan skydd från samhället, ofta hänsynslöst utnyttjade av ljusskygga individer. Ett viktigt tidsdokument.

Dirigenten från S.t Petersburg

Camilla Grebe

Roman/Damm förlag

När Sovjetunionen kollapsade såldes landets tillgångar ut till en liten klick förslagna ryssar som därmed blev ofantligt rika. I den rövarekonomi som uppstod ingick korruption, kriminalitet, kidnappningar och mord. En som sett baksidorna är Paul Leander Engström och hans upplevelser ligger till grund för denna halsbrytande, blodiga berättelse om finanshajar, oligarker, makt-fullkomliga politiker och svenska affärsmän.

Bokklubben vid livets slut

Will Schwalbe

Biografi/Modernista

Jag glömmer aldrig när jag som barn upptäckte att man kunde försvinna in i andra världar genom att läsa böcker. Sedan dess har jag älskat att läsa.Det här är en sann historia om en vuxen son och hans cancersjuka mamma som lär känna varandra på ett djupare plan genom att tala om böcker som betytt mycket för dem. Deras samtal gör läsaren nyfiken på de titlar som nämns och som berikat deras tillvaro. En hyllning till livet och läsandet.

Petit, Monstret

Isol

Barnbok/Alfabeta

Varför ryms både elakhet och snällhet i en och samma person? Petit är en liten pojke som först kan slänga sten på duvorna för att sedan gå hem till morfar och visa sig på sitt allra mest omtänksamma humör. Som älskar att dra Laura i håret och när hon protesterar undrar varför hon alltid sätter sig bredvid honom. Ja, det kan man ju undra. En humoristisk, filosofisk betraktelse över livets motsägelsefulla sidor av årets Alma-pristagare.

Träffade engelska …

...barnboksförfattaren Lucy

Cousins, som berättade att

hennes högt älskade figur

Molly Mus kan ses som

både pojke och flicka. Eller

kanske en ”hen”.

Reine Brynolfsson …

...har läst in ”Ulysses” av James Joyce. Det tog fyra månader, resulterade i 32 CD-skivor på 40 timmar, förpackade i en presentlåda. Alternativ: 2 MP3-skivor.

Följ ämnen i artikeln