Gazas hopp – Biden har strypt vapenkranen till Israel

Invånarna i Gaza kastas mellan hopp och förtvivlan.

Ena stunden firar de en efterlängtad vapenvila. I nästa regnar bomber ner över dem.

Spelet om en vapenvila mellan Hamas och Israel kan sluta i en markoffensiv i Gaza.

Palestiniernas hopp är att president Biden till slut strypt vapenkranen till Israel.

Följ ämnen
Gaza

Senaste dagarna har varit rena berg- och dalbanan för befolkningen i Gaza. Förhandlingarna om en vapenvila har gått in i ett avgörande skede.

I måndags meddelade Hamas att man godkänner medlarnas förslag, med några smärre ändringar.

Gazaborna började fira att de äntligen ska slippa det ständiga hotet att bli dödade i en israelisk bombattack. Bara för att några timmar senare få beskedet att Israel säger nej till medlarnas bud. De kan inte godta de ändringar Hamas fick igenom.

Israel följde upp beskedet med att bomba i staden Rafah i södra Gaza och hota med en markoffensiv. Man tog också kontroll över den egyptiska gränsövergången mot Gaza.

Handlingar som uppenbart är ägnade åt att sätta press på både Hamas och förhandlarna att acceptera de israeliska villkoren.

Att ta kontroll över gränsövergången kan vara ett sätt för Israel att stoppa Hamas smuggling av vapen och annan materiel via tunnlarna från Egypten.
 
För premiärminister Benjamin Netanyahu handlar det om en balansgång på en mycket slak lina. Likt en professionell jonglör har han många bollar i luften att försöka ha kontroll på.

  • Till att börja med måste han hålla de högerextrema ministrarna inom sitt parti på gott humör. De har hotat att lämna regeringen ifall Netanyahu går med på en vapenvila i stället för att genomföra en markoffensiv i Rafah med målet att slutgiltigt besegra Hamas. En vapenvila skulle också kunna utnyttjas av Hamas till att utropa seger i kriget.
  • Netanyahu står också under hårt tryck från omvärlden, inte minst från sina bästa vänner i USA och EU. De kräver ett slut på kriget och lidandet för civilbefolkningen i Gaza. Klart oroande för Netanyahu är att president Biden den senaste veckan stoppat sändningar av en viss typ av tunga bomber som Israel använder i Gaza. Det är första gången som Biden utnyttjar sin makt att stoppa en vapensändning till Israel. En klar signal om att den amerikanske presidenten är beredd att på allvar dra åt tumskruvarna mot Netanyahu. Biden har däremot inte stoppat några defensiva vapen. 
  • Ovanpå det pressas Netanyahu av de anhöriga till de 130 i gisslan som fortfarande sitter kvar, några säkert döda, i Gaza. Bakom sig har de en stark opinion som kräver att regeringen ska göra mer för att äntligen få hem dem. Enda sättet är en vapenvila med Hamas.
  • Netanyahu vet att en vapenvila i det här läget riskerar att bli permanent. Det blir svårt för honom att dra igång kriget igen. Han vet också att han förmodligen kommer att förlora sin post i samma ögonblick som kriget tar slut. En majoritet av israelerna ger honom skulden för att Hamas kunde genomföra sin omfattande terrorattack den 7 oktober förra året. Netanyahu har med andra ord ett personligt intresse av att kriget ska fortsätta.
USA:s president Joe Biden.

 
För Gazaborna handlar det politiska spelet på hög nivå om liv och död.

I stället för en vapenvila har de för tillfället kastats in i en ännu värre humanitär katastrof.

Gränsövergången i Rafah är stängd efter att Israel tog över den. Inga hjälpsändningar kan komma in.

Även en gränskontroll mellan Israel och Gaza, där hjälpsändningar kommit in de senaste veckorna, har tillfälligt varit stängd.

Med tanke på att det redan råder stor brist på mat, mediciner och andra förnödenheter i Gaza är varje nytt stopp i flödet av hjälp katastrofalt.

Förra veckan konstaterade FN att svält redan råder i norra Gaza dit minst hjälp når.

Även om kriget just nu är inne i en lugnare fas dör människor varje dag i bombanfall och av brist på mat och mediciner.
 
Skulle Israel göra allvar av sitt hot att inleda en markoffensiv i Gaza i syfte att slå ut de sista Hamas-brigaderna väntar sannolikt ett blodbad. De blir svårt att på kort tid evakuera över en miljon palestinier från Rafah.

Det är därför som president Biden på alla sätt försöker pressa Netanyahu att avstå från en offensiv. 

Den israeliske premiärministern gör vad han kan för att skjuta alla beslut på framtiden. Men nu har det kommit till ett läge där han inte längre kan göra det.

Netanyahu måste bestämma sig för om han ska prioritera Israels bästa eller sitt eget.