Här är allt det ni inte visste om Mr Efterlyst

Vi lyfter på hatten i dag, för en finnpajsare som fyller 50.

Han heter Hans Göran Aro, kallas Hasse, men är också känd som Mr Efterlyst.

Han kastar inte telefoner och stolar genom fönstren längre när han blir förbannad, och på så vis har han blivit lite tråkigare. Å andra sidan har han utvecklat andra, mer renodlat kufiska sidor, som kan vara minst lika underhållande.

Med anledning av högtidsdagen följer här en lista med saker ni inte visste om jubilaren:

Hasse inledde sin tv-karriär tillsammans med Maria Borelius i SVT:?s aktualitetsprogram Tre Kvart. Komikern Micke ”Svullo” Dubois döpte omedelbart om programmet till ”tre kvartingar”. När projektet lades ned saknades det av få och sörjdes av ingen.

Hasse är aktiv frimurare av sjunde graden, och påstår envist att det inte dricks blod på mötena. Livet i logen tycks dock ha gjort Hasse gott. De hemliga övningarna ger enligt klubbens hemsida medlemmarna ”inre mognad genom den undervisning som frimureriets ritualer och symbolik förmedlar”.

Hasses vanligaste uttryck är : ”Jag är omgiven av idioter.” Eftersom han jobbar i tv-branschen är utsagan rimlig. Men han säger det jämt och i alla sammanhang.

Hasse skryter ofta med att han har romskt blod i ådrorna. Faktum är att han bara är sextondedels eller tret-tiotvåondels zigenare. Han är alltså inte mer mustalainen än vilken sverigedemokrat som helst.

Hasse byter klädstil nästan lika ofta som nyhetsfolket i TV 4. Han har cirka 200 kostymer i garderoben, men kan inte skilja siden från polyester i en slips. Han har – äntligen - slutat med hårgelé, men börjat med svindyra, designade läsglasögon.

Hasse har just inlett den 35:e säsongen av Efterlyst. Fast han alltid mörkar att Brynolf Wendt var programledare första säsongen. Brynolf fixade en hel resväska med heroin till studion. Det har aldrig Hasse lyckats med.

Hasse blev räddad av sjöpolisen för några år sedan. Det var varmt och rådde total stiltje. Hasse flöt fridfullt i en Petterssonbåt i centrala Stockholm och förstod inte att motorn stannat för att det var skit i förgasaren.

Hasse har en närmast sjuklig fixering vid andliga sånger. Han sjunger – inte sällan under reklampauserna i Efterlyst – ofta och gärna om Pärle-porten och Spårvagnen till himlen. Och han har bara sådan musik i bilstereon. Detta är för övrigt en egenskap han delar med professor Leif GW Persson. Den senare lyssnar dock även på dansband.

Hasse har kört GI-metoden. Det funkade en månad eller så. Ni fattar?…

Hasse lät inför födelsedagen via ombud meddela att han önskade sig en Fiat Nuova 500 – 57. När det visade sig att det bara fanns rosthögar på marknaden ringde han upp toastmastern och sa: ”Du, jag skiter i bilen …”

Hasse visade ett genuint folkligt drag när han önskade sig en Fiat 500. Det var en liten, men på den tiden modern bil. Den hade en luftkyld svansmotor på 497 kubik som gav 13 hästkrafter vid 4?000 varv. Den hade individuell fjädring på alla hjulen, var trång som fan, men tillverkades i 3,5 miljoner exemplar mellan 1957 och 1973.

Hasses toastmaster på 50-årskalaset har blivit fullkomligt slut i nerverna av alla förhandlingar med festföremålet och övriga inblandade. Jag talade med karln i går kväll och han hackade tänder. När det har kört ihop sig totalt så har Hasse uttalat en annan av sina standardkommentarer: ”Vi pratar inte om det!”

Hasse 50-årsintervjuades häromdagen i Sydsvenska Dagbladet. Där berättade han att det kändes helt overkligt: ”Jag minns när farsan fyllde femtio och det kom en massa tjocka gubbar dit. Det känns inte riktigt som om man har så mycket gemensamt med dem.”

Hallå, gamle man, du är själv där nu. Vi kommer ett gäng välmående herrar ut i skärgården för att fira dig. Vi gillar egentligen inte att säga det, men, vad fan, vi älskar dig, gubbe!

Följ ämnen i artikeln