Tårar som borde skrämma Trump

Gråtande erkände advokaten Jenna Ellis att hon deltagit i brottsliga försök att omkullkasta resultatet i det amerikanska presidentvalet 2020 och att hon djupt ångrar det.

Hennes tårar bör allvarligt oroa Donald Trump.

Hon är den tredje av hans tidigare advokater som på kort tid gått med på att vittna mot ex-presidenten i målet i Georgia.

Lite i skymundan av krigen i Ukraina och Gaza och kaoset i den amerikanska kongressen håller nätet på att dras åt kring Trump.

Åtalet i Georgia för att ha konspirerat för att ändra valresultatet i delstaten är det potentiellt allvarligaste av de fyra Trump står inför. Eftersom det är ett åtal i en delstat kan Trump inte benåda sig själv även om han skulle vinna presidentvalet nästa år. I motsats till de övriga åtalen som är federala.

Jenna Ellis med sin advokat i rätten.


Åtalet i Georgia innehåller också ett av de tydligaste bevisen för Trumps personliga inblandning i försöken att ändra valresultatet till hans egen fördel.

Trumps telefonsamtal med Georgias valansvarige Brad Raffensperger är redan klassiskt. På rent maffiamanér kräver han att Raffensperger ska ”hitta” närmare 12 000 Trump-röster så att han får åtminstone en mer än Joe Biden.

Trump lät också skicka ut en armé av advokater till Georgia och andra delstater där valresultatet var hyfsat jämt för att försöka ändra det. 


Sidney Powell var en av dem. Jenna Ellis en annan. Båda två har den senaste veckan ingått uppgörelser med åklagaren där de erkänner vissa brott och går med på att vittna mot övriga åtalade i saken. Mot att de själva slipper fängelsestraff och bara får villkorliga domar.

Båda var del av en ”elitstyrka” av advokater som på Trumps order försökte kullkasta valresultatet i ett antal delstater som Biden vann men där Trump hävdade att fusk förekommit. I praktiken fungerande Jenna Ellis som talesperson för Trump i försöken att utmana valresultatet. Hon samarbetade också mycket nära advokaten Rudy Giuliani som var ansiktet utåt för kampanjen.

Arkivbild på Donald Trump.


Sidney Powell arbetade också nära Giuliani och Trump i samma ärende. Hon var den som stod bredvid Giuliani under en pressträff där de två hävdade att röstningsmaskiner av märket Dominion hade manipulerats och att företaget hade arbetat ihop med Venezuela för att stjäla valsegern från Trump.

Vid sidan av de två kvinnorna har även advokaten Kenneth Chesebro gjort en uppgörelse med åklagaren som innebär att han kommer att vittna mot övriga åtalade. Totalt är 19 personer åtalade i Georgiafallet, inklusive Rudy Giuliani och Donald Trump som båda förklarat sig icke-skyldiga. Totalt har fyra åtalade gjort upp med åklagaren Fani Willis.


Exakt vad dessa tre kommer att säga i vittnesbåset är inte känt men många legala experter i USA gör bedömningen att åklagaren aldrig skulle ge någon åtalseftergift om hon inte var övertygad att deras vittnesmål är viktiga för fällande domar mot de som till slut tvingas till rättegång.

Åtminstone Powell och Ellis hade en så central roll i Trumps försök att ogiltigförklara Bidens valseger att de kan tänkas leverera vittnesmål som är förödande både för ex-president Trump och hans vapendragare Giuliani.

Jenna Ellis gjorde även ett personligt framträdande i rätten där hon ångerfullt förklarade att hon spridit lögnaktiga uppgifter men att hon litat på ”äldre och mer erfarna kollegor”. Hon sköt med andra ord ansvaret uppåt i kedjan.

Ellis hade inte behövt framträda. Det spekuleras i att hon gjorde det för att försöka reparera sitt skamfilade rykte. Men det kan också vara ett tecken på att hon är beredd att hänga ut Trump. Något hon även har personliga motiv till. Ex-presidenten har vägrat att betala en del av hennes advokaträkningar.

Risken – sett med Trumps ögon – är också att ytterligare personer går med på att vittna mot att de slipper fängelsestraff.


Jenna Ellis tydliga avståndstagande i går från att valfusk förekom 2020 är ännu en dödskyss åt Trumps falska påståenden. Något som inte lär påverka Trumps kärnväljare men väl övriga inför nästa års val. När även den inre kretsen medger att Biden vann blir det svårt för Trump att fortsätta torgföra sina konspirationsteorier.


På ett sätt ser det väldigt ljust ut för Trump. Han leder överlägset i kampen om vem som ska bli republikanernas kandidat i presidentvalet 2024. I de nationella mätningarna är det väldigt jämt mellan honom och Joe Biden.

Men med tanke på den härva av rättsliga processer som redan inletts och som väntar det närmaste året finns det en möjlighet att Trump sitter bakom lås och bom i november nästa år snarare än står redo att på nytt flytta in i Vita huset.