Här hyllas diktatorn – mannen bakom ”den vita terrorn”

TAIPEI, TAIWAN. Hedersvakten genomför sina rörelser med imponerande precision.

Högt ovanför deras huvuden tronar den gigantiska bronsstatyn över den brutale diktatorn och landsfadern Chiang Kai-shek.

Spektaklet känns som en märklig motsägelse för Taiwans unga demokrati.

Chiang Kai-shek var med alla mått mätt en hänsynslös envåldshärskare som slog ner allt motstånd.

När han förlorade kampen om det kinesiska fastlandet mot kommunisterna flydde han till Taiwan med sin armé. Där fortsatte han drömma om att en dag kunna ta över hela Kina.

Under hans styre levde Taiwan under ett enda långt undantagstillstånd som fortsatte långt efter hans död 1975.

Perioden har fått namnet ”den vita terrorn”.

Chiang Kai-sheks minnesmonument upptar ett gigantiskt område i centrala Taipei med flera pampiga byggnader uppförda i traditionell tempelstil.

Chiang Kai-shek lät fängsla och avrätta politiska motståndare på löpande band i sina försök att utrota de som kunde misstänkas för samarbete med Mao Zedongs Kina.

Man beräknar att upp till 4 000 människor avrättades under dessa år och 140 000 fängslades.

Många av dessa torterade.

Chiang Kai-shek brukade personligen rutinmässigt förvandla alla straff på 12 års fängelse och uppåt till dödstraff.

Därför känns det, för att uttrycka det försiktigt, en aning märkligt att Taiwan samtidigt hyllar Chiang Kai-shek så förbehållslöst som man gör.

21 ton brons

Chiang Kai-sheks minnesmonument upptar ett gigantiskt område i centrala Taipei med flera pampiga byggnader uppförda i traditionell tempelstil.

Kronan i juvelen är det gigantiska rummet där Chiang Kai-sheks 6,3 meter höga och 21 ton tunga bronsstaty vilar på ett högt marmorfundament.

Diktatorn är förevigad sittande på en tron med ett milt leende på läpparna.

På vardera sidan om statyn står två uniformsklädda soldater i givakt. En gång i timmen sker ett pampigt vaktombyte. Två nya soldater och ett befäl marscherar in med höga knän, sträckta armar och blankpolerade hjälmar. Soldaterna jonglerar hotfullt skickligt med sina bajonettförsedda gevär och riktar dem stundtals rakt mot åskådarna.

Visserligen hade Taiwan förmodligen inte funnits som nation om det inte varit för Chiang-Kai-shek men den här typen av devota hyllning av en diktator med massor av blod på sina händer känns ändå otidsenligt i ett land som vill se sig som Asiens främsta demokrati.

Diktatorn är förevigad sittande på en tron med ett milt leende på läpparna.

1996 valde Taiwan för första gången en folkvald president. Sedan dess har man konstant förbättrat sitt demokratiska cv. Taiwan anses vara det land i Asien som har den mest progressiva inställningen till homosexuella och andra sexuella minoriteter. Pressfriheten är i paritet med den i Europa och USA.

Vaxdocka

År för år har man distanserat sig alltmer från allt det som Chiang Kai-shek stod för.

Ändå fortsätter hyllningen av Taiwans motsvarighet till Spaniens diktator Franco.

Chiang Kai-shek.

I bottenplanet i samma byggnad där diktatorn står staty finns ett helt museum över hans styre. Där står två svarta bilar av märket Cadillac som användes för att transportera Ching Kai-shek. Här finns foton på diktatorn när han träffar några av den tidens dignitärer som den amerikanske generalen McArthur. Otaliga medaljer och utmärkelser som Chiang Kai-shek fick ta emot visas upp.

I en avdelning finns hans kontor uppbyggt med en vaxdocka av diktatorn sittande i skrivbordsstolen.

Den nuvarande regeringen under president Tsai Ing-wen Har på olika sätt försökt dämpa de officiella hyllningarna till diktatorn. Bland annat genom att i andra änden av den stora utställningslokalen visa en utställning om den vita terrorn och dess offer. Här står dock allt enbart på kinesiska.

Bland annat visas ett rum där en känd journalist lät bränna sig själv till döds hellre än att överlämna sig till myndigheterna.

Snart står Taiwan på nytt inför ett vägval. Den unga demokratin känns ovanligt välfungerande och stabil. Men det kan ändras.

I januari är det på nytt val till parlamentet och presidentposten. Den nuvarande presidenten från DPP har suttit två perioder och kan inte bli omvald. Samtliga oppositionspartier är mer Kina-vänliga även om samtliga säger sig vilja bevara Taiwans demokratiska system samtidigt som de på något sätt tror sig kunna nå en uppgörelse med Kina som undviker ett kinesiskt maktövertagande.

Lyckas DPP behålla makten ökar spänningen gentemot Kina och en invasion kryper närmare.

Men ingenting tyder på att Taiwan kommer att sluta hylla sin forne diktator oavsett vem som sitter vid makten.


Aftonbladets Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Taipei, Taiwan.