”Hysteriskt, absurt och mycket roligt”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Noveller

Plötsligt knackar det på dörren

Etgar Keret

Brombergs

Hysteriskt, absurt och mycket roligt. Den egensinnige israeliska författaren Etgar Kerets bok liknar ingenting jag tidigare läst. Eller vad sägs om en mytoman som hamnar i en underjordisk värld befolkad av hans egna lögner?

Historierna är ofta korta och surrealistiska och berättade på ett muntert, oefterhärmligt sätt. De liknar en sorts moderna sagor, där våldet i Mellanöstern hela tiden pulserar under den, till synes, vardagliga ytan.

Reportage

Välfärdsfabriken

Kristina Mattsson

Leopard

I Storbritannien är högerpartiet Tories emot att skolanslag går till privata företagsvinster. I Sverige har vi genomfört det mest ultraliberala systemet i västvärlden. Det kallas välfärdsrevolutionen och allting skulle bli billigare och effektivare. Nu kan vi nästan dagligen läsa om skandaler inom vård, skola och omsorg.

Varför blev det så här? En väldokumenterad, högaktuell bok som enkelt och lättfattligt skildrar en verklighet som berör oss alla.

Barn

Min bror Roger

Stefan Larsson, Malin Svarén

Lindskog förlag

Samuel är åtta år. När han var liten brukade hans storebror Roger leka med honom och lärde honom cykla. Men vid en skilsmässa skiljs pojkarna åt  och Samuel får inte längre träffa sin storebror.

Han förstår inte varför och längtar efter honom. Trots att de bor i samma stad ses de inte. Men så får Samuel en idé om hur han ska gå tillväga. En rörande, viktig berättelse, skriven ur ett skilsmässobarns perspektiv.

Fakta

Socker – Din värsta fiende

Robert H. Lustig

Pagina förlag

Socker är den nya tobaken enligt en nyligen publicerad rapport från WHO. Det kommer knappast som en nyhet för amerikanske professorn och forskaren Robert H. Lustig. Han har i åratal varnat för den roll sockret spelat för den galopperande fetmaepidemin.

Hans bok är ett av vår tids viktigaste manifest och visar på sambandet mellan socker och sjukdom. Den är skriven så att alla läskunniga kan förstå, även politiker och beslutsfattare.

Följ ämnen i artikeln