Tur att jag har nyckeln till utgången i Hörbys spegelvärld

Anställda och före detta anställda i Hörby kommun har berättat för mig hur deras arbetsplats har blivit en spegelvärld. Man försöker orientera sig men vet inte längre vad som är falskt eller sant, marken mjuknar under den som faller i onåd, han eller hon sjunker.

De vet inte vad de har gjort för fel.

Det är Sverigedemokraterna som nu styr Hörby. Under deras tid har spegelvärlden byggts upp.

Hörby har genom åren haft olika politiska ledningar så det handlar inte om att personalen består av socialdemokrater eller centerpartister eller någon annan gruppering som är stark motståndare till nya ledningen.

25 viktiga chefer har slutat i kommunen sedan Sverigedemokraterna vann valet. Under tre dagar i Hörby fick jag höra de mest besynnerliga berättelser om deras petande i allt från foto av kvinna i slöja på kommunens hemsida (olämplig!) till att partiets företrädare försökt styra frågor som tjänstemän ska handlägga.

Hörby påminner om Donald Trumps Washington.

Bland annat kommundirektören, den högsta tjänstemannen, och HR-chefen har slutat. Kommunens politiska ledning har anställt en ny kommundirektör. Hon heter Lena Mårtensson Stenudd. Kommunen har också anställt en ny HR-chef. Han heter Paul Eklund och arbetade tidigare tillsammans med Mårtensson Stenudd i Åstorps kommun.

Eklund tog med en yngre tjänsteman för att sitta bredvid när jag ville granska kommunens diarium, alltså registret över inkomna och avsända handlingar. Jag skrev om det i mitt reportage om Hörby.

 Kommunfullmäktige sammanträder i Hörby kommunhus.

Möjligheten att granska diariet och begära ut handlingar är en grundläggande demokratisk rättighet. Kommunens tjänstemän får inte ens fråga varför jag vill se handlingen.

Skickliga tjänstemän vet precis vad som gäller. Jag minns en hängiven anhängare av offentlighetsprincipen som på 1980-talet gick till Försvarets radioanstalt, FRA, den hemligaste militära myndighet som Sverige har, och begärde fram diariet.

Det blev problematiskt för myndigheten. Å ena sidan hade mannen självklart rätt att se diariet. Å andra sidan fick han inte komma in på det topphemliga området.

FRA:s registrator löste elegant problemet genom att låta bära ut ett bord till parkeringsplatsen, lägga förteckningen över inkomna och avsända handlingar där och låta mannen studera listorna i lugn och ro.

När Peter Kadhammar ska söka i Hörby kommuns diarie övervakas han av två av kommunens tjänstemän.

Under 41 år som reporter har jag granskat mängder med diarier. Jag kan inte minnas att jag någonsin stött på några väsentliga problem. Visst händer det att handlingar beläggs med sekretess, självklart, men principen brukar vara klar.

Jag minns att Justitieombudsmannen gjorde en väldigt intressant utredning. Han planerade en presskonferens till dagen efter den var klar. Då skulle press och allmänhet få tillgång till utredningen. Tills dess var den att betrakta som arbetsmaterial.

Var är utredningen nu? frågade jag.

På tryckeriet, sa JO Per-Erik Nilsson.

I så fall har den lämnat myndigheten och bör betraktas som expedierad. Den är därmed offentlig handling. Så jag vill ha ett exemplar omedelbart, sa jag.

Nilsson som var en sympatisk karl tolkade bestämmelserna till min fördel och gav mig utredningen.

Men i Hörby fick jag veta att jag hade en halvtimme på mig. En ung tjänsteman och HR-chefen själv satt med i rummet där jag fick bläddra i en laptop. Tryckt stämning. Extremt obehaglig.

Efter 20 minuter sa HR-chefen:

Nu har du tio minuter kvar, Peter.

Kommundirektören Lena Mårtensson Stenudd säger i en kommentar till Skånska Dagbladet att tjänstemännen försökte vara ”generösa”. De erbjöd utskrift av en logglista där bara den så kallade ärendemeningen framgår – ett slags rubrik som kort talar om vad ärendet gäller – och där sekretessbelagda uppgifter inte finns med. Men jag tackade nej.

Det stämmer inte.

Något sådant erbjudande fick jag inte. Däremot frågade jag om jag kunde se inkomna handlingar dag för dag. Den möjligheten finns inte, fick jag veta.

Inget av detta kan jag bevisa.

Plötsligt står ord mot ord.

Sådan är spegelvärlden. Men jag klagar inte. Jag har nyckeln till utgången.

PODD Därför hamnade Hörby i fokus efter maktskiftet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Hörby i Skåne där 25 höga chefer inom kommunen slutat sen Sverigedemokraterna tog över makten efter valet 2018. Peter Kadhammar, reporter och kolumnist på Aftonbladet är gäst.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln