Därför dröjer Israels markoffensiv

Israel hotar vitt och brett att ”krossa” och ”utplåna” Hamas.

Ändå dröjer den väntade israeliska markoffensiven mot Gaza.

Varför?

Följ ämnen
Israel
Gaza

Många trodde nog att en israelisk markoffensiv skulle komma väldigt snart efter att Hamas slaktat över tusen civila israeler i södra Israel. Många av dem kvinnor och barn.

Till den slutsatsen bidrog de uppskruvade verbala hoten från israeliska militärer och premiärminister Benjamin Netanyahu.

De första dagarna hette det att vädret var för dåligt. De israeliska stridspiloterna kunde inte peka ut bombmål på ett tillräckligt bra sätt. Sannolikt bara en dimridå för vad som pågår bakom kulisserna.

För medan Israel fortsätter att verbalt hota Hamas med utplåning pågår förhandlingar om att släppa delar av de över 200 israeler som Hamas tog som gisslan under sin överraskningsattack mot Israel för två veckor sedan.

Israel pressas från flera håll att anstränga sig hårdare för att få ut gisslan innan man går in med marktrupper. Dels blir det svårare att undvika att gisslan kommer till skada vid ett markkrig dels ökar risken att Hamas använder gisslan som mänskliga sköldar.

Pressen kommer både från gisslans anhöriga som vill ha hem sina nära och kära men också från en rad länder som också har medborgare som blivit tagna av Hamas. Många israeler har dubbla medborgarskap. 

De två som släpptes i fredags var båda amerikanska medborgare, en mamma och hennes dotter. Ett bevis på att Hamas är villiga att förhandla.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Resväskor med dollarbuntar

Det finns ytterligare ett stort antal amerikanska medborgare bland gisslan liksom människor från Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Länder som sätter press på Israel att försöka få loss gisslan innan en markoffensiv startar.

Förhandlingarna sköts av bland andra Qatar, en allierad till Hamas som genom åren försett gruppen med resväskor med dollarbuntar. USA har också goda kontakter med Qatar och har därmed direkt insyn i förhandlingarna.

Israel använder de två miljoner palestinierna i Gaza som en slags gisslan. Israel har stoppat alla leveranser till Gaza, inklusive mat, bränsle och mediciner. Man har också stängt av vattentillförseln.

Israel är beredda att tillåta humanitär hjälp till Gaza om Hamas släpper fler ur gisslan. Under helgen kom bara 34 lastbilar in i Gaza från Egypten. Det är en droppe i havet mot de enorma behov som finns när nästan hälften av Gazas befolkning blivit flyktingar i sitt eget land på grund av Israels uppmaning till alla att förflytta sig till södra Gaza.

Men gisslan är inte hela förklaringen till att markoffensiven dröjer.

Fruktan har ökat i såväl Israel som USA att en markoffensiv riskerar att öppna en andra front i kriget. Därför vill USA hinna förse Israel med fler vapen innan kriget drar igång på allvar. 62 transportplan med utrustning har landat i Israel.

Avskräcka Iran

Man fruktar att Hizbollah i Libanon, en milis som stöttas av Iran, ska rikta en massiv attack mot Israel ifall de går in i Gaza. Militärt ät Hizbollah ett större hot än Hamas. 

Men president Joe Biden vill också hinna få fler amerikanska militära resurser på plats för att avskräcka Iran och eventuellt andra för att blanda sig i kriget. Ett av de två hangarfartygen som befinner sig i Östra Medelhavet är på väg att förflyttas till Persiska Viken.

Redan har amerikanska baser i Irak och Syrien utsatts för drönarattacker från milisgrupper som stöds av Iran. Ett amerikanskt krigsfartyg gensköt i helgen robotar som avfyrats från Houti-rebellernas område i Jemen mot Israel.

USA har helhjärtat ställt sig bakom Israel men Joe Biden har samtidigt betonat att Israel måste följa krigets lagar och skydda civilbefolkningen i Gaza efter bästa förmåga.

Därför har den israeliska militären åter släppt flygblad från luften som uppmanar den civilbefolkning som finns kvar i norra Gaza att bege sig söderut. Israel beräknar att omkring 300 000 är kvar i norra Gaza där Hamas har sitt militära högkvarter och de tunnlar där man gömmer vapen och manskap.

Ju färre civila som är kvar desto hårdare kan de israeliska styrkorna gå fram.

Israeliska medier uppger att IDF vill jämna alla byggnader på sin väg med marken för att de kan vara tillhåll för krypskyttar.

Sannolikt tar det minst några dagar ytterligare innan markoffensiven drar igång. På tisdag anländer Frankrikes president Macron till Israel för att bland annat träffa Netanyahu. Det är inte troligt att Israel startar en offensiv samtidigt som höga dignitärer från väst befinner sig på besök.