Man vet aldrig vad som kommer hända härnäst

Ingalill Mosander skriver om bästa boktipsen just nu

Kulturhistoria

Århundradets sommar - 1913

Florian Illies

Norstedts

Januari 1913. Det är månaden när Hitler och Stalin möts på promenad i Schönbrunns slottspark, när Thomas Mann nästan blir outad och Franz Kafka nästan galen av kärlek.

Så börjar den här boken och fortsättningen är lika fascinerande. Allt inträffade 1913, året innan det stora kriget. Vi får ta del av passioner och politik, möta författare och konstnärer, musiker och musor. Det är enastående läsning, skriven med espri, kunskap och lekfullhet.

Barn

Min första bok om Carl Larsson

Susanne Hamilton, Caroline Karlström Langenskiöld

0-113 år

Vilken underbar idé - att göra en pekbok med Carl Larssons målningar! Jag testade den på en treåring och hon var mest intresserad av den magnifika bilden på Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Det berodde på att kungen red på en häst och det hade treåringen också gjort nyligen.

Boken är tillverkad i stabil, ytbehandlad kartong som tål både hårdhänt behandling, saft och välling. Framställd i samarbete med Nationalmuseum.

Roman

NW

Zadie Smith

Bonniers

Tiden går, tiden går och vad gör vi med den? Vi får följa fyra individer som växte upp i London NW, den nordvästra delen av staden. Det är ett slitet, ruffigt område som Zadie Smith känner väl sen barnsben. Invånarna kommer från hela världen och hon skildrar det mångkulturella samhället och dess markörer med exakt tonsäkerhet.

Det här är en bok där man aldrig vet vad som kommer att hända härnäst eller hur trådarna ska kunna knytas ihop.

Fakta

Neurorevolutionen

Lone Frank

Fri tanke

På ett vardagligt, personligt språk lyckas hon förklara de senaste rönen inom hjärnforskningen och vad den nya kunskapen kommer att betyda för vår syn på religion, moral och människans fria vilja.

Lone Frank har intervjuat några av världens förnämsta forskare och de anser att vi själva an förändra våra hjärnor betydligt mer än vi tidigare trodde. Det ger oss ett större eget ansvar, något som upplevs som kontroversiellt av många människor.

Åkte med m/s Wilhelm Tham...

... på Göta Kanal och konstaterade att  Sverige är fantastiskt. Min läslektyr ombord var Sjöwall Wahlöös "Roseanna". Vad annars?

Varför dammar...

Ian Rankin.

... deckarförfattare allt oftare av sina hjältar som de skickat in i tystnaden? Ian Rankin befriar John Rebus från pensioneringen i nya "En annan mans grav".

Följ ämnen i artikeln