Alla måste ta avstånd för att undvika skuld

Enklast vore väl om ­alla svenska muslimer gick omkring med en pin på kavajslaget. Med en överkryssad bomb, förslagsvis. Ungarna kan ha färgglada mössor där det står ”ISIS - NEJ TACK”.

Det skulle göra det så mycket lättare för terror­experter som Magnus Ranstorp att urskilja potentiella terrorister.

Speciellt eftersom deras egna efterforskningar på området tyvärr sällan träffar rätt.

Nu vill Ranstorp, flitigt anlitad av medier, som ­regeringens utredare och vid Försvarshögskolan, att Sveriges unga muslimer och andra islamiska organisationer ska ta avstånd från ­extremistgruppen Isis ­härjningar i Syrien och Irak.

På sitt Twitterkonto - ­vilket Ranstorp använder som en privat liten missilbas för attacker mot meningsmotståndare - skriver han att muslimska företrädare har ett ansvar för de så ­kallade Syrienkrigarna. ­Alltså de dumdristiga unga svenska män (och kvinnor) som med livet som insats drar i väg för att strida mot Assadregimen.

”Ta avstånd”. Det är ett uttryck i tiden. Det förut­sätter skuld. Den utpekade måste aktivt göra bot på ett nästan rituellt, offentligt vis.

De senaste åren har människor med muslimsk bakgrund i Sverige ständigt tvingats ta avstånd. Efter Taimour Abdulwahabs självmordsattentat på Drottninggatan förklarade i stort sett varenda svensk muslim - från arabiska ­föreningen i Hässleholm till turkiska författare, shejker på Södermalm och bosniska småbarnsmammor - att de inte stödde terrordåd.

Fast det är som om det aldrig räcker.

Svenska unga muslimer, Sum, har på sin hemsida klart och tydligt varnat för den farliga utvecklingen med unga som tar till vapen och beger sig till krigets ­Syrien.

Kanske hade Magnus Ranstorp, trots sin expertis i asymmetriska hot- och ­terrorismstudier, missat det.

Det lär dock inte ha undgått Försvarshögskolan att svenskar även krigar på närmare håll just nu, i östra Ukraina. Om någon har ­tagit avstånd från de ­beväpnade blågula nazister som där skjuter prick på proryssarna, vet jag inte.

Men att en terrorexpert i detta läge väljer att misstänkliggöra muslimer som grupp, är obegripligt. Och farligt. När ett otäckt terrorhot vilar över grannlandet Norge, nästan på treårs­dagen ­efter Utøya, är sådant det ­sista vi ska göra.

Genmäle från Magnus Ranstorp

Med anledning av Natalia Kazmierskas krönika "Alla måste ta avstånd för att undvika skuld" den 26 juli vill jag formellt begära genmäle.

I krönikan hävdar hon att jag kräver att Sveriges unga muslimer och andra organisationer ska ta avstånd från ISIS och att jag därför "misstänkliggör" muslimer som grupp.

För det första vill jag peka på att påståendet i krönikan är ren lögn då inget sådant uttalande från mig finns som på något sätt kan styrka hennes påstående.

Det är dessutom ägnat att skapa missaktning och kränkande i min officiella forskarroll och med mitt EU-uppdrag åt Cecilia Malmström (där jag leder EU Radicalisation Awareness Networks arbetsgrupp (EU RAN INT/EXT) om förebyggande åtgärder mot Syrienkrigare), då jag tvärtom har ägnat mycket tid att internationellt samverka med muslimska företrädare (världens största muslimska organisation Nadhlatul Ulema (NU) och dess ledare Mustafa Bisri, muslimska civilsamhället med flera) i syfte att hitta vägar för att minska polariseringen.

Jag är tillsammans med Mustafa Bisri involverade i LibForAll sedan 2009 (på deras advisory board som enda icke-muslim) och vi har vid flertal tillfällen varit värdar för Sverigebesök av Mustafa Bisri på Försvarshögskolan. http://www.libforall.org/about-us-board-of-advisors.html

Er egen kolumnist Wolfgang Hansson skrev en krönika om ett av besöken och jag var personligen involverad i besöket till Köpenhamn som nämns.

Det vore nu bra om debatten om den aktuella problematiken – om vägar att samverka för att minska våldsbejakande extremism som kan dra in framför allt unga män i terrorsituationer – fortsättningsvis kan utgå från fakta och med ömsesidig respekt.

Magnus Ranstorp

Försvarshögskolan

Natalia Kazmierskas svar till Magnus Ranstorp

Jag var långt ifrån ensam om att reagera på Magnus Ranstorps inlägg på Twitter (24/7 kl 23:19), som här återges i sin helhet för att undvika missförstånd:

”Har sökt efter ett uttalande av @Rashid_Musa där SUM eller andra offentliga reps tar avstånd från ISIS. Finns säkert men var?”

Det är ett häpnadsväckande påstående, speciellt från en forskare i Ranstorps maktställning. Det antyder nämligen att vissa människor och grupper offentligt borde ta avstånd från en extremistisk terrororganisation – just för att de råkar vara muslimer.

Kanske blev det fel, kanske gick det för fort. Det gör det ibland på socala medier. Men det respektfulla vore då att be om ursäkt.

Natalia Kazmierska 

Följ ämnen i artikeln