Därför är mötet mellan Xi och Biden avgörande för världen

När världens två mäktigaste män möts i San Fransisco räknar ingen med några stora framsteg.

I dagens instabila värld räcker det att de två överhuvudtaget träffas för att det ska ses som en framgång i försöken att undvika ännu ett krig.

Följ ämnen
Ukraina

Relationerna mellan Kina och USA har inte varit så usla sedan Richard Nixon öppnade dörren mot Kina på 70-talet. De två stormakterna saknar nästan helt fungerande kontaktvägar. Detta i ett läge där stora delar av världen står i brand och risken för utvidgningar av krigen i Gaza och Ukraina fortfarande är överhängande.

Världen är i akut behov av att Kina och USA åtminstone kan prata med varandra för att undvika missförstånd och upptrappning av misstag, exempelvis om Taiwan.

När presidenterna Joe Biden och Xi Jinping träffas på APEC:s (Asia Pacific Economic Corporation) toppmöte på onsdag hoppas alla att resultatet bli en förbättring av de nedfrusna relationerna även om ingen förväntar sig några stordåd.

Biden hoppas att Kina ska gå med på att återuppta kontakterna mellan landets militärer. Dessa bröts av Kina när den amerikanska kongressens förre talman Nancy Pelosi avlade ett personligt besök i Taiwan, en självstyrande demokrati som Kina anser vara en del av det kinesiska fastlandet.

Kontaktvägar är avgörande för att undvika att krigshandlingar inleds av misstag i en region där Kina på ett aggressivt sätt försöker understryka sina territoriella krav i Sydkinesiska havet inte bara gentemot USA utan framförallt mot sina mindre mäktiga grannländer.

Detta samtidigt som USA genomför sina ”freedom of navigation” operationer i samma hav för att upprätthålla viktiga internationella handelsvägar som Kina försöker ta kontroll över.

Joe Biden och Xi Jinping skakar händer.

Mäklade fred

Flera allvarliga incidenter har den senaste tiden inträffat både mellan kinesiska och amerikanska stridsflyg och med filippinska fartyg.

Men det finns ännu mer akuta kriser att diskutera för Biden och Xi.

Biden vill att Kina ska sätta press på Iran att inte på ett mer direkt sätt lägga sig i kriget i Gaza. Inte själva men inte heller genom sin allierade Hizbollah i södra Libanon.

Kina har inte fördömt Hamas massaker i Israel den 7 oktober men vill gärna se sig som en medlare i Mellanöstern. Xi Jinping är garanterat nöjd över att USA dragits in i ännu ett krig men har bortsett från det inget intresse av ett regionalt storkrig i Mellanöstern. Det var trots allt Kina som mäklade fram någon form av fredsavtal mellan ärkerivalerna Iran och Saudiarabien.

Kina och USA står på motsatta sidor även i kriget i Ukraina. Men amerikanska hot om sanktioner verkar än så länge ha avhållit Kina från att skicka militärt stöd till Putin.

Under de senaste tre åren har Xi och Biden bara träffats tre gånger. Senast på G-20 mötet i Bali för ett år sedan där de första stegen togs mot att förbättra relationen. Men när USA några månader senare sköt ner kinesiska spionballonger över USA fick den islossningen ett abrupt slut. Nu försöker man igen.

Xi Jinping och Joe Biden möttes den 14 oktober.

Maktkamp

På ett sätt är det ironiskt att relationen är så dålig eftersom Joe Biden och Xi Jinping personligen verkar ha en mycket god relation sedan tiden då de båda var vice presidenter och träffades tämligen ofta utan att ha strålkastarljusen riktade mot sig.

I botten på de usla förbindelserna ligger en maktkamp och USA:s och västvärldens rädsla för att Kina är på väg att bli en supermakt som på sikt kan ta över den roll som USA haft. Fast i stället skapa en auktoritär världsordning.

Det är väldigt tydligt hur USA försöker hålla tillbaka Kinas framryckning genom att hindra landets från att få tillgång till den mest moderna tekniken. Dagen efter de två träffas träder nya restriktioner i kraft som gör att USA förbjuder all export av de mest avancerade microchipen till Kina. 

Xi Jinping, som utlovat att Kina 2049 ska vara världens mest framstående land på alla områden, gillar givetvis inte att USA försöker hindra Kinas utveckling till supermakt. Medan Biden tycker att Kina använder sig av ojusta metoder för att nå dit.

För stunden verkar dock båda inse att ett krig mellan Kina och USA vore extremt olyckligt för världen och att båda har enormt mycket att förlora på det.

Viktigaste frågan

Därför är förhoppningen att de åtminstone för stunden ska gräva ner de mest aggressiva delarna av stridsyxan och försöka nå ett normalläge där de kan umgås och samarbeta på världsarenan.

Världen befinner sig i ett maktvakuum där vi är på väg mot en multipolär värld med regionala stormakter som USA inte längre kan dominera som tidigare. I det kaos som uppstått behövs det en stabil relation mellan USA och Kina.

Inte minst för att lösa den för mänskligheten kanske viktigaste frågan av alla, att få stopp på klimatförändringarna. En förutsättning för att det ska lyckas är att världens två största utsläppare, USA och Kina, samarbetar.