”Historiskt storverk som imponerar”

Historia

Publicerad 2014-05-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den nya ­världen

Lennart Pehrson

Bonniers

MIN FAVORIT Ett imponerande storverk - skickligt skrivet, rikt illustrerat och vackert formgivet. Det är nästan hisnande att tänka sig att över en miljon svenskar emigrerade till Amerika under slutet av 1800-talet.

Det främsta skälet var flykt från fattigdom och förtryck. Men många drevs också av drömmen om Amerika, den som säger att vem som helst kan nå hur långt som helst genom­ eget, hårt arbete. Första delen i en trilogi om svenska avtryck i USA:s utveckling.

Barn

Alla tre gräver en grop

Maria Nilsson Thore

Bonnier Carlsen

Ester, Valle och Idde går på förskolan Ärtan. När de ska leka i sandlådan får de en hink, en kratta och en spade av fröken.

Problemet är att alla vill gräva med spaden. Hur ska det gå? Idde är nöjd. Hon lyckades ta spaden först. Fuskigt, tycker de andra. Sen tar Ester spaden och gräver som en galning. Till slut är det Valles tur och han gräver så djupt att han nästan inte kommer upp.

En pricksäker, dramatisk vardagshistoria med hög igenkänningsfaktor.

Roman

Hustrun

A.S.A. Harrison

Massolit förlag

Jodi är en elegant och sval psykolog, gift med Todd sen 20 år. De lever tillsammans

i ett bekvämt äktenskap som på ytan verkar helt tillfredställande för bägge parter. Men Todd är konstant otrogen, vilket Jodi anar men inte låtsas om.

Tills han en dag blir besinningslöst för­älskad i en mycket yngre kvinna och vill skiljas. När Jodi inser att hennes tillvaro är på väg att rämna börjar hon utveckla en strategisk hänsynslöshet hon tidigare aldrig visat.

Roman

Mary Jones ­historia

Elin Boardy

W&W

Long John Silver var en odelat skrämmande, osympatisk figur. Så upplevde åtminstone jag honom när jag som barn läste ”Skattkammarön”.

I denna omtolkning av Robert Louis ­Stevensons klassiker har Elin Boardy låtit den unga köksflickan Mary ge sin version av livet med Long John Silver och hans ­älskade hustru Dolores. Hennes skildring har blivit en annorlunda berättelse som berörde mig oändligt mycket mer än originalet.

Följ ämnen i artikeln