Har Moderaterna tid för omstart?

Anna Kinberg Batra höll sitt tal på partiets Sverigedag i Kistamässan utanför Stockholm.

KISTA. Det är inte bara förre partiledaren som ställer om.

Det gör även hans parti.

Men verklig förändring är svårt och kräver tid. Har Moderaterna den tiden?

Moderaternas kommun- och landstingspolitiker klappade nästan händerna ur led när Anna Kinberg Batra höll sitt tal på partiets Sverigedag i Kistamässan utanför Stockholm.

Den entusiasmen kan Moderaterna behöva. Som partisekreterare Tomas Tobé så riktigt påpekade var det ingen slump att Moderaterna tappade nära sju procentenenheter  i valet och förlorade regeringsmakten.

De upplevdes helt enkelt inte längre som relevanta. De hade inte svaren på de frågor som väljarna ställde.

Förre partiledaren Fredrik Reinfeldt har till leda upprepat att han befinner sig under omställning och att den får ta ett år. Ännu fler gånger har han påpekat att förändring är svårt.

Men efter valförlusten är det inte bara han som är under omställning. Hela Moderaterna håller på att ställas om. Men till vad?

Två saker gjorde Anna Kinberg Batra klart i sitt 35 minuter långa tal.

Den första är att hennes ambitioner är att bli statsminister. Moderaterna har länge definierat sig som ett statsbärande parti och Kinberg Batra tänker inte rucka på det.

Därför inledde hon inte sitt tal med politikens dagssländor. Statsmannamässigt handlade det i stället om en av vår tids absolut största frågor, krig och terror. I Köpenhamn, i Paris, i Syrien och på alltför många andra ställen.

- Det här är ondska. De som sprider hat får inte vinna.

Självfallet talade hon också om vikten att stå fast vid öppenhet. Att inte tystna. Tyvärr kan det vara lättare sagt än gjort.

Den andra är att Moderaterna står fast vid arbetslinjen. Kinberg Batra lanserade igår tre förslag som ska göra det lättare att om- och vidareutbilda sig mitt i livet.

Men hur ser resten av den moderata politiken ut? Ingen vet. Sex arbetsgrupper är tillsatta och jobbar mot deadline i höst, före nästa partistämma. I politikens värld är det en VÄLDIGT lång tid.

Har Moderaterna råd att vänta så länge? Facit har man tyvärr inte förrän efteråt. Men chanserna för att det finns tid för en långdragen omstart är ovanligt goda.

Hösten var den mest dramatiska i svensk politik på flera decennierna. Väljarna har fortfarande omskakade, inte mycket händer i opinionen. Stödet för Moderaterna har ökat med blygsamma 0,5 procentenheter sedan valet.

Mycket talar för att väljarna fortsätter att vara förvirrade ett bra tag till. När de landat och börjar scanna av den politiska kartan kan Moderaterna ha hunnit att putsat om fasaden.

Men läget i svensk inrikespolitik är instabilt. Utan att vi vet ordet kan nästa regeringskris knacka på dörren. Och då är Anna Kinberg Batra än så länge ganska oförberedd.

Dessutom kan väljarna plötsligt få för sig att det inte händer något i Moderaterna. Det är nästan det värsta som kan hända ett parti.

Omstart inledd. Men långtifrån avslutad.