Fyra bästa böckerna just nu

Publicerad 2014-11-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingalill Mosander väljer ut läsvärda böcker

Elva sorters ensamhet

Richard Yates

Norstedts

NOVELLER MIN FAVORIT Det finns inga lyckliga slut i Richard Yates  briljanta skildringar av 1950-talets USA och dess invånare. Ändå känner jag mig nästan euforisk över det fulländade, sparsmakade språket, berättelserna som naglar fast mig och den genomskådande blicken för männi­skans självbedrägeri och smärta.

Richard Yates söp och rökte ihjäl sig, ensam i ett slitet hyresrum där han skapade några av den amerikanska litteraturens främsta mästerverk.

Den där jävla döden

Anna Lindman

Forum

FAKTA Vi ska alla dö så vi kan lika gärna prata om det. Eller?

En livsbejakande bok om något vi helst stoppar under mattan. Döden. Den skrämmande, obevekliga.

Men Anna Lindman har gått i närkamp med sin dödsskräck och förmedlar rakt och osentimentalt alla de värdefulla kunskaper hon samlat på sig. Ett handfast råd är att på allvar tänka sig att man bara har ett halvår kvar att leva. Vad vill du hinna? Med vilka vill du vara?

Peter och vargen

Ilon Wikland och Mark Levengood (CD medföljer)

Lilla Piratförlaget

BARN Inget mindre än en kulturgärning! Den ryske­ tonsättaren Sergejs Prokofjevs klassiska musiksaga.om en modig pojke som lurar skjortan av en skräckinjagande varg har tolkats i ord och bild av Mark Levengood och Ilon Wikland.

Resultatet kan bara beskrivas som strålande. Det är fascinerande att höra hur väl de olika instrumenten i Kungliga Filharmonikerna illustrerar vad som händer.

Man förstår precis när den farliga vargen gör entré.

Varför inte tala såsom ett barn

Barbro Lindgren

Karneval förlag

TANKEBOK Det finns en liten blivande traktorförare i boken vars vilda framfart farmor med illa dold förtjusning berättar om. Det finns också­ många kloka citat om livet av portugisiske författaren Pessoa, som verkar ha konkurrerat ut  Nietzsche och Kirkegaard som husgud.

Men framför allt är det ett rent nöje att få följa med på hennes promenader med Mimmi och lyssna på utläggningarna om tillvarons absurditeter, serverade med en lakonisk, kärv humor.

Följ ämnen i artikeln