”Underbara bilder och pricksäkra texter”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Barn

Otis vantar

Åsa Mendel-Hartvig, Ane Gustavsson
Natur & Kultur
0-3 år
När Otis har lyckats få av sig overallen och springer omkring i snön utan skor och jublar: Dumma strumpor! Dumma, dumma allt! Då smälter jag. Han är bara så bedårande. Fast det tycker inte hans pappa som plötsligt uppenbarar sig och bär hem sin lilla son över axeln.v Otis pappa är jättedum! Han är dummast! Tycker Otis. Men hemma väntar storebror med varm choklad. En oemotståndlig bok med underbara bilder och pricksäkra texter.

 

Biografi

Hyland

Lars Ragnar Forssberg
Leopard
"Som journalist ett geni, som människa en gåta". Så säger en av alla de som arbetade med Lennart Hyland. Han hade en ställning som ingen annan programledare i radio eller tv kommit i närheten av.Hans sportreferat var klassiska, hans socialreportage banbrytande. Men så försvann han i ett mörkt hål. Lars Ragnar Forssberg har skrivit en fängslande, väl underbyggd berättelse om en komplicerad människa, hans briljans och hans svarta sidor.

Fakta

Guinness Rekordbok 2014

Bonnier Fakta
Kinesen Xu Xingui satte rekord i att släcka stearinljud med piska. På en minut hann han med 78. Världens mest piercade kvinna Elaine Davidson, England har 4.225 metallbitar fastsatta på och i sin kropp. I klassen "Flest svärd slukade samtidigt" segrade Chayne Hultgren, som lyckades stoppa ner 24 i strupen vid en tävling på Guoman Hotel vid Tower Bridge i London. Folk verkar göra vad som helst för att hamna i världens häftigaste rekordsbok.

Roman

Vinterkriget

Philip Teir
Natur & Kultur
Max Paul, 60 har sin storhetstid som sociolog bakom sig. Numera delas forskningspengar enbart ut till projekt som handlar om genus eller jämställdhet, något som inte direkt tillhör hans främsta intresseområden. Äktenskapet har gått i stå och när en ung, kvinnlig journalist vill göra en födelsedagsintervju med honom piggnar han till betydligt. En satirisk, underhållande roman om en medelklassfamilj i Helsingfors som väl speglar vår tid.

Följ ämnen i artikeln