”Vill ni veta varför det brinner i Husby?”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Patos

Två soldater

Roslund & Hellström

Pocketförlaget

Vill ni veta varför det brinner i Husby? Läs den här boken. Den handlar om nioåringar som gömmer amfetamin under frysdisken i Konsum och vapen i sina elevskåp i skolan. Nioåringar vars högsta dröm är ett få tillhöra ett kriminellt gäng. Roslund & Hellström skildrar en verklighet vi gärna blundar för. Deras storhet består i att de lyckas förena socialt patos med högkvalitativ spänning. Nominerad till en prestigefylld CWA International Dagger.

Historisk

Rekviem i Villette

Ingrid Hedström

Alfabeta

På 1970-talet terroriserades Italien av såväl vänster- som högerextremister. Mord och kidnappningar dominerade den politiska scenen. Med dessa verkliga historiska händelser som bakgrund har författaren skapat en nervkittlande kriminalroman med en fascinerande intrig. Hennes hjältinna, den smarta, eleganta undersökningsdomaren Martine Poirot upptäcker att spåren efter en trippelmördare leder tillbaka till hennes eget förflutna.

Underhållande

Laglöst land

Håkan Östlundh

Månpocket

Viktor och Raffe är två smågangsters på Gotland. De tycker att de kommit på ett smart sätt att tjäna stora pengar och länge fungerar allt förträffligt. Men så hittas en av deras medkumpaner död i en frysbok och därefter går allt överstyr. En halsbrytande, välskriven historia som fick mig att börja känna ömhet för de unga, klantiga brottslingarna som förtvivlat försöker hålla sig ett steg före polisen. Ljusår från James Bond och hans gelikar.

Deckare

Gudar och odjur

Denise Mina

Månpocket

Hennes förra bok ”Getingsommar” utsågs till årets bästa deckare 2011. Den här är ännu bättre. Skildringen av dagens Glasgow, där kriminella och politiker utbyter tjänster och korruptionen äter sig in i polismakten, är mästerlig. En man skjuts ihjäl under ett postrån och kriminalinspektör Alex Morrows jakt på sanningen leder bakåt i tiden. Lysande kombination av intensiv spänning och frän samhällskritik.

Följ ämnen i artikeln