Svenske oljemagnaten bör berätta om sina affärer med Ryssland

”Inget hindrar Torbjörn Törnqvist från att skingra ryktena runt bolaget.”

Svensken Torbjörn Törnqvist är en skuggfigur i det stora mysteriet med Vladimir Putins korruption och hemliga förmögenhet.

Skuggfigur och ändå högst synlig.

Det finns inga belägg för att Törnqvist personligen ska ha agerat privat kassör eller tvättat pengar åt Putin. Jag vet inte ens om någon påstått det. Men sedan åtminstone 2008 har Törnqvists oljebolag Gunvor, baserat i Genève, varit föremål för rykten, granskningar och sanktion mot Törnqvists kompanjon.

Törnqvist bildade bolaget tillsammans med den ryske affärsmannen Gennadij Timtjenko 2000. Denne är barndomsvän med Vladimir Putin och har gång efter annan pekats ut som en av diktatorns ekonomiska ombud.

Gunvor var ett litet bolag i utkanten av oljehandeln.

 

I februari 2003 begärde oligarken Michail Chodorkovskij, Rysslands rikaste man, att Vladimir Putin skulle vidta åtgärder mot korruptionen i landet. I oktober greps Chodorkovskij och anklagades för bedrägeri, en av Putins metoder för att komma åt obekväma personer och deras tillgångar.

Chodorkovskij dömdes till fängelse, hans oljebolag Yukos beslagtogs och styckades.

Parallellt med att Yukos styckades ökade Gunvors omsättning från fem miljarder dollar 2004 till 43 miljarder 2007. Brittiska Financial Times gjorde ett stort undersökande reportage om Gunvor 2008. En källa sa till tidningen:

Det är omöjligt att öka omsättningen så snabbt i Ryssland utan mäktiga politiska förbindelser.

Vintern 2014 besökte jag ett litet kontor i Kiev. Det tillhörde organisationen Centrum mot korruption. Jag var där för att intervjua chefen Daria Kaleniuk om korruptionen i Ukraina.

På vita tavlan bredvid dörren hade någon skrivit TORBJÖRN TÖRNQVIST. Det var första gången jag hörde talas om honom. Där var en massa pilar till företag och personer.

– Det finns en stor för risk att företagsgruppen Gunvor kan användas som ett verktyg för Putin och hans nära medarbetare, sa Kaleniuk.

”Törnqvist bildade bolaget tillsammans med den ryske affärsmannen Gennadij Timtjenko 2000. Denne är barndomsvän med Vladimir Putin.”

 

Den vintern inledde Ryssland sin aggression mot Ukraina. Amerikanska finansdepartementet upprättade en sanktionslista mot företag och nyckelpersoner. Torbjörn Törnqvists kompanjon Gennadij Timtjenko sattes upp på listan. Amerikanska finansdepartementet nämnde Gunvor:

”Timtjenkos aktiviteter i energisektorn har kopplats direkt till Putin. Putin har investeringar i Gunvor och kan ha tillgång till Gunvors kassa.”

Dagen innan listan offentliggjordes övertog Törnqvist sin kompanjons 43-procentiga ägarandel i Gunvor.

Några dagar senare ringde Törnqvist mig. Han sa att det var trevligt att tala med en så respekterad journalist. Men efter en stund sa han att mina frågor var oseriösa. Det var när jag frågade hur det gick till när Gunvor bildades och plötsligt blev en storspelare i oljehandeln.

Hur är det möjligt att på fem år gå från ingenting till att sköta en tredjedel av den ryska oljehandeln?

Törnqvist avslutade samtalet.

 

Michail Chodorkovskij släpptes så småningom ur fängelset och bor numera i London. 2016 publicerade hans hemsida namnet på mannen som hade varit Gunvors tredje delägare, en person som Törnqvist inte velat säga vem det var. Namnet var Piotr Kolbin, även han barndomsvän till Putin och även han är uppsatt på USA:s sanktionslista.

Torbjörn Törnqvist äger nu ensam majoriteten i Gunvor. Han är miljardär, styrelseledamot i Svenska handelskammaren i Genève och var under en tid vårt lands honorärkonsul.

Frågorna som Törnqvist tyckte var oseriösa försvinner inte, inte ens sedan Gunvor spritt sin verksamhet över världen för att inte bara handla med rysk olja. Så sent som i april förra året var det en nyhet i affärsvärlden, även i Ryssland, att Törnqvist för första gången kommenterade hur det gick till när oljebolaget Yukos styckades. Tyvärr sa han inget substantiellt.

Han borde berätta sitt företags historia. Hur han fick de stora orderna i Ryssland, de som skapade privat rikedom och ett av världens största oljehandelsbolag som Gunvor nu är.

 

Inget hindrar Torbjörn Törnqvist från att skingra ryktena runt bolaget.

I denna svåra stund för vår världsdel kanske han rentav kan se det som en plikt, att bidra till att rensa luften.

”Frågorna som Törnqvist tyckte var oseriösa försvinner inte”.
Följ ämnen
Ukraina