Löfven anländer till EU-toppmötet

BRYSSEL.

Till det viktigaste sammanträdet under EU-toppmötet är Stefan Löfven inte inbjuden.

Vid fyratiden i eftermiddag inleds vårens första EU-toppmöte. I Bryssel träffas stats- och regeringscheferna och de har en diger agenda framför sig.

Men den viktigaste frågan står inte på dagordningen. Statsminister Stefan Löfven (S) är inte heller inbjuden till den delen av mötet.

Det hålls efter kvällens middag som därför väntas bli kortare än vanligt. I värsta fall kan den hålla på långt in på småtimmarna.

Deltar gör förutom Greklands premiärminister Alexis Tsipras, EU:s verkliga makthavare förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande, Europeiska rådets ordförandeande, EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker, chefen för Europeiska centralbanken Mario Draghi och ordföranden i eurogruppen Jeroen Dijsselbloem.

Tydligt budskap

EU:s budskap är tydligt. Grekland måste genomföra de reformer som de utlovade 2012 för att få fortsatt hjälp av EU:s räddningspaket.

Men grekerna klagar på att de inte har några pengar. Inga lån har utbetalats sedan augusti, likviditetsproblemen är akuta och nu kan de inte regera längre på grund av brist på kapital.

Den uppblossande krisen kommer inte att avvärjas vid nattens möte. Men någon form av lugnande röksignaler kommer sannolikt att skickas upp. Diskussionerna mellan Merkel och Tsipras fortsätter på måndag, i Berlin.

Det är inte bara Stefan Löfven som inte får vara med nattens möte. Flera euroländers ledare är inte heller inviterade och det muttras, bland annat från spanskt håll. De har trots allt euro som valuta de också.

Sanktioner ska diskuteras

Efter det obligatoriska familjefotot, med ledarna för EU:s 28 medlemsländer och cheferna för kommissionen och rådet, ska EU:s energiunion diskuteras. Det är inte toppintressant för Sverige, eftersom det till stora delar handlar om gas.

Under middagen ska Ukraina diskuteras och framför allt EU:s sanktioner mot Ryssland. Den stora frågan är om de ska förlängas nu eller senare. Sverige föredrar nu.

I morgon fortsätter diskussionerna med den akuta situationen i Libyen. Därefter ska ekonomi och sysselsättning upp och där ingår det omdiskuterade handelsavtalet som EU och USA förhandlar om just nu.