Lehanes nya roman - en kioskvältare

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu:

Nattens dåd

Dennis Lehane

Roman/Bonniers

Förstår varför Leonardo DiCaprio köpt filmrättigheterna. Här finns alla ingredienser till en kioskvältare: En gangster som är son till en hög polischef, våldsamma uppgörelser mellan olika brottssyndikat, besinningslös passion, korruption och förräderi.

Historien utspelas under förbudstiden i USA då spriten flödade på de illegala krogarna. Lehane är alltid Lehane och visst är det spännande, men kanske lite väl blodigt.

Och solen har sin gång

Ernest Hemingway

Roman/Bakhåll

Jag var 14 år första gången jag läste den. Romanen om den amerikanske utrikeskorrespondenten Jake och hans liv i Paris under 1920-talet fascinerade mig till den grad att jag bestämde mig för att bli journalist och bo i Paris.

Jag har aldrig vågat läsa om den förrän nu. Det sparsmakade språket och miljöskildringarna är fortfarande en njutning. Men den förlorade generationen är svartare och sorgligare än jag minns.

Inte helt hundra

Caroline Hainer

Roman/Volante

Pojke möter flicka, ljuv musik uppstår och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Trots att denna romantiska dröm ofta krockar med verkligheten fortsätter många att odla den. Inte minst den kvinnliga huvudpersonen i denna underhållande bok om relationer i vår tid.

Efter en rad misslyckade förhållanden söker hon upp en terapeut för att ta reda på hur man fångar kärleken. En tonsäker berättelse med hög igenkänningsfaktor.

Rosas buss

Fabrizio Silei

Maurizio Quarello

Barn 7-12 år/Alvina

Civilkurage är en bristvara. Rosa Park hade denna beundransvärda egenskap. Hon ändrade den amerikanska historien genom att vägra flytta sig från sin plats i en buss. Hon var svart och skulle enligt reglerna resa sig för en vit passagerare.

Det här inträffade 1955 i Alabama i USA och ändrade lagstiftningen. I år skulle hon ha fyllt 100 år och hyllas med en barnbok, ett utmärkt initiativ då barn ofta har en stark känsla för rättvisa.

Följ ämnen i artikeln