Ulf Kristersson är bottenlöst fåfäng...

...och Elisabeth Svantesson är mobbad

Det blev uppenbart i förra veckan.

Elisabeth Svantesson är mobbad.

Och Ulf Kristersson är gränslöst fåfäng.

Sverige har en lång tradition av starka finansministrar. Gunnar Sträng, Kjell-Olof Feldt, Göran Persson, Anders Borg och Magdalena Andersson för att nämna några. Klara röster i debatten.

Elisabeth Svantesson kan inte rangeras in i den kategorin. Hon är visserligen finansminister, vid sidan av statsministern regeringens mest centrala statsråd.

Hennes utsatta position blev uppenbar förra veckan. Då presenterade regeringen en tilläggsbudget som ska läggas på riksdagens bord 15 april, sex extra miljarder till regionerna för att förhindra uppsägningar i sjukvården.

Men vilka var på plats? Inte finansministern. Trots att pengar är hennes ansvar.

Partiledarna presenterar en tilläggsbudget.


Svantesson ersattes av fyra personer. Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD), regeringsunderlagets fyra partiledare.

Att finansministern sidsteppats underströks av att den som kommenterade förslaget från oppositionen var Socialdemokraternas finansministerkandidat, Mikael Damberg.

Men varför mobbas Elisabeth Svantesson? En möjlighet skulle kunna vara att hon är en usel politiker. Det motsägs av att hon är finansminister, regeringar har inte råd med blåbär på den posten. Det blir för jobbigt. Och av att hon lyckats hålla en stram budget trots alla krav på ökade utgifter.

Det motsägs också av att Elisabeth Svantesson var en pigg oppositionspolitiker som boxade sig in i rampljuset och rappt attackerade den dåvarande regeringen. Iakttagare i Bryssel hävdar att hon klarar sig bra även på den arenan, möjligen med undantag för tiden som ordförande i Ecofin, finansministrarnas råd, under sex månader förra året.


En annan teori är att hon tillhör ”fel” sida i partiet, de som jobbat med Reinfeldt. Under ett drygt år var Svantesson hans arbetsmarknadsminister innan Alliansen förlorade valet.

Men även Tobias Billström, i dag utrikesminister, och Ulf Kristersson själv satt i Reinfeldts regeringar.

Det kan inte heller förklaras av att paketet som presenterades förra veckan var politiskt sprängstoff eller ofantligt omfattande. Regionerna, som beräknas gå back med med 24 miljarder i år får ett tillfälligt tillskott som uppgår till en fjärdedel av den summan. Inte ens i närheten av rekord.

Jag tror det handlar om slagsmål om medieutrymmet. Tre herrar och en dam vill visa framfötterna så ofta de kan i den ständiga matchen om att överbevisa väljarna om att de sköter landet bättre än alla andra.


Vill statsministern vara med på en presskonferens så är han det. Vill han att Busch, Pehrson och Åkesson ska närvara så gör de så. Då får finansministern stå tillbaka. Trots att hon är Moderaternas vice ordförande och alltså Kristerssons tvåa även där.

Man kan kalla det här ett solklart fall av mobbning som sannolikt beror på att Svantesson är kvinna. Det är svårt, till och med omöjligt, att se Anders Borg, Johan Pehrson eller Jimmie Åkesson, låta sig rundas på det sättet.

Elisabeth Svantesson behöver alltså, som andra trakasserade, få stöd. Det kommer hon inte få. De hjälpande händer som sträcks över partigränserna kan räknas på ena handens fingrar.

Stöd från partikamraterna är heller inget att räkna med. Politiken är hård. Den enes bröd, den andres död.

Ulf Kristersson (M) och Antony Blinken och Tobias Billström (M) står bredvid.


Till sist några ord om Ulf Kristerssons bottenlösa fåfänga. Den visar sig ofta men slog ut i full blom vid Natointrädet. Han kunde inte nöja sig med att sitta på hedersplats, bredvid presidentens fru Jill, under Joe Bidens ”state of the union-tal” i torsdags. Eller att bli bjuden på middag av presidenten. Eller att hålla tal till nationen.

Han lämnade också över de s k ”instrumenten” till utrikesminister Anthony Blinken som gjorde Sverige till Natos 32:a medlem. Trots att den internationella regeln är att man möter likar. Men utrikesminister Tobias Billström fick nöja sig med att titta på. Ungefär som en betjänt.

Finnarna åkte inte ens till Washington. Förre utrikesministern Pekka Haavisto lämnade över instrumenten i samband med ett möte för Natos utrikesministrar i Bryssel. Statschefen, president Niinistö, deltog däremot, precis som kronprinsessan Victoria igår, vid flaggceremonin vid Natos högkvarter. Dock var inte statsministern där. Det var, såklart, Kristersson. Solen lyste.

TRE SPANINGAR

 2,5 månader efter regeringens miljardsatsning på sänkta kostnader för drivmedel har priset ökat rejält. Bensinen har gått upp med 1:89 och dieseln med 1:30. Utlovad sänkning var en krona för bensin och fyra kronor för diesel. Den utfästa sänkningen för bensin är alltså mer än utraderad.

 Svårt att hänga med tycks klimatminister Romina Pourmokhtari (L) ha. Vid en journalistträff nyligen talade hon om ”de två stora partierna” och specificerade dem som Socialdemokraterna och Moderaterna. Sedan valet 2022 är dock de två största partierna S och Sverigedemokraterna. Sorry.

 Efter 659 dagar var Sverige i mål och medlem i Nato. Jag påminner gärna om mitt tips, att Sverige skulle vara medlem 1 mars, plus eller minus en vecka. Så blev det. 18 maj 2022 lämnade Sverige och Finland in sina ansökningar. 4 april förra året var finnarna klara. Nu är vi också där.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.