Eliasson fick sparken - tro inget annat

Den som till äventyrs tror något annat har fel.

Dan Eliasson fick sparken som rikspolischef. Men tilläts landa mjukt.

Två dagar efter rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov inleds gör Dan Eliasson sin sista dag som rikspolischef. Ett par veckor senare början han på sitt fjärde jobb som generaldirektör, nu som chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Den som hävdar att Eliasson inte fått sparken efter tre stormiga år på polisen har fel.

Polisen har knappt 30 000 anställda, MSB har drygt tusen. Myndigheten har sedan i mars förra året saknat ordinarie chef.

I somras hade 28 personer sökt jobbet som chef för MSB men uppenbarligen passade ingen av dem. Den tillförordnade generaldirektören sitter nämligen fortfarande kvar.

Ofrivilligheten understryks av Dan Eliassons officiella uttalande:

”Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag”.

Förflyttningen av Eliasson löser alltså två problem för regeringen. Dels slipper de ha kvar honom som rikspolischef, dels får chefslösa MSB en ny generaldirektör som åtminstone säger att han tycker att jobbet ska bli spännande.

Det är inte säkert, inte ens särskilt troligt, att det är Dan Eliasson bär skulden till polisens problem. Han tillträdde som rikspolischef samtidigt som 21 olika polismyndigheter slogs ihop till en enda, ett beslut som togs med stort stöd i riksdagen.

Att sammanslagningen inte skulle bli smärtfri behöver man inte vara särskilt insiktsfull för att inse. Problemen med poliser som hoppar av, bland annat på grund av oklarheter i organisationen och låga löner, har accentuerats. Liksom den låga uppklarningsgraden av förhållandevis vanliga brott som inbrott.

Men Eliassons uppträdande har gjort att han gradvis har förlorat förtroendet hos sin viktigaste resurs, personalen. Till slut blev situationen ohållbar.

Redan i morgon ska regeringen presentera Eliassons efterträdare. Det skulle förvåna om hen inte har en bakgrund inom rättsväsendet. Det hade inte Eliasson och det var en rejäl black om foten.

Företrädaren Bengt Svenson hade jobbat som polischef i över tjugo år innan han blev rikspolischef. Rikspolischefen före honom, Stefan Strömberg, var jurist och chef för Domstolsverket innan han tog över polisrodret.

Sten Heckscher hade varit aktiv i riksförbundet för krimininalvårdens humanisering, Krum, och suttit domare i flera rätter, bland annat som chef för Regeringsrätten, innan han blev rikspolischef.

Rikspolischefsjobbet inrättades 1964. Ännu har ingen kvinna varit polisens högsta chef.

Dan Eliassons karriär

2001–2006, statssekreterare hos dåvarande justitieministern Thomas Bodström (S).
2007-2011, generaldirektör för Migrationsverket.
2011-2014, generaldirektör för Försäkringskassan.
2015- 15 februari 2018, rikspolischef.
5 mars 2018 - , generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.