Lagrådet sågar att visitationszonerna forceras

Lagrådet är starkt kritiskt till att visitationszonerna forceras så snabbt.

Det kan sluta med betydande problem för ett av Tidöavtalets prestigelöften om inte regeringen lyssnar på juristernas invändningar.

Lagrådet, den myndighet som ska granska viktigare lagar innan de behandlas av riksdagen, har i dag lämnat sitt yttrande om säkerhetszoner, som de numera heter.
Tanken är att polisen ska få tillfälliga möjligheter, under maximalt två veckor, att visitera människor och genomsöka fordon utan brottsmisstanke inom det beslutade området.

Utlåtandet innehåller delar som justitieminister Gunnar Strömmer sannolikt drar en lättnadens suck över och delar som han rimligen kommer att vara mindre bekväm med.

Justitieminister Gunnar Strömmer.

Juristerna, några av dem sitter i Högsta domstolen, är förbannade över att regeringen har haft så bråttom.
En normal remissrunda tar i regel tre månader, tid krävs för att analysera och reflektera över komplexa lagförslag, men den här gången fick instanserna endast fem veckor på sig, till råga på allt över jul- och nyårshelgerna.

Lagrådet konstaterar att dess granskning är ett obligatoriskt inslag i processen med nya paragrafer och att den ”inte får göras illusorisk” genom att regeringen får så bråttom att få dem på plats att den inte ger sig tid att begrunda synpunkter och invändningar.


Och fort går det. Juristerna fick materialet som ska granskas den 8 februari. 28 mars ska lagen börja gälla. Däremellan ska en proposition tillverkas och riksdagen votera.

Lagrådet vädjar till regeringen om att lugna ner sig. Om tidsplanen följs, bedömer juristerna att handläggningen inte är ”förenligt med syftet bakom kravet” på att dessa jurister ska säga sitt.

Det är en kraftfull markering. Det är också värt att notera att liknande invändningar var en av anledningarna till att Högsta domstolen en gång i världen underkände justitieminister Beatrice Asks försök att skärpa mordparagrafen.

Snopet fick den dåvarande alliansregeringen finna sig i att den gamla lagen fortsatte att gälla.

Polis genomför en visitation i Malmö.


De sakkunniga har nu inte bara synpunkter på att regeringen har så bråttom.

Tanken är att ett beslut om säkerhetszon ska kunna överklagas till domstol för prövning. En viktig rättssäkerhetsgaranti, men justitieråden anser att förslaget i den här delen är alldeles för slarvigt.

Lagrådet skriver att det ”med fog” går att fråga sig om den föreslagna ordningen verkligen värnar den enskilde och anser att denna del av paragraferna ”inte bör läggas till grund för lagstiftning”.
Om regeringen struntar i denna invändning kan det bli eländigt. Långa processer med skadeståndsanspråk som staten mycket väl kan förlora.
Så här långt är yttrandet dåliga nyheter för regeringen. Men det finns också för Tidöpartiernas vidkommande trevligare inslag i det.

Experterna anser nämligen att förslaget lever upp till krav ställda i grundlagen och Europakonventionen.


Jag kan höra ett kvävt jubel från Rosenbad. i sitt remissvar ansåg exempelvis Justitiekanslern att det var troligt att visitationszonerna krockade med grundläggande och lagstadgade mänskliga rättigheter.
Om Lagrådet hade anslutit till den uppfattningen hade det blivit riktigt svettigt för Strömmer & CO.
Då hade risken för att ett av deras prestigeprojekt kastats i papperskorg av domstol varit uppenbar.
Så är inte fallet nu. Förslaget avstyrks inte. Men fallgropar finns och lagrådet har satt upp varningsskyltar.


En klok regering lyssnar och tar intryck.