Tjejer tvingas ta ansvar för alla – förutom sig själva

De skickade in mig först. Inte för att jag var den smidigaste eller tystaste, utan för att jag var raka motsatsen. Så medan mina bästa vänner smög in i det främre rummet kort efter att jag gått in i det bakre, höll jag låda om ett påhittat problem. Den anställda undersköterskan på ungdomsmottagningen tittade på mig under lugg med glasögonen på nästippen. När jag kom ut igen, med en bokad tid jag inte behövde, stod mina bästa vänner runt knuten med fickorna fulla. ”Säkert sex” var ju vårt ansvar, det var ju så det var upplagt av alla vuxna runt om, så vi bestämde oss för att stjäla kondomer där de fanns. Vi var 15 år gamla och reglerna verkade så många fastän råden var så få. Att vara tjej och ha sex verkade kunna gå mer fel än det kunde gå rätt. Hur skulle vi egentligen förhålla oss till det?

”Det är jättesynd att det ska vara så att unga tjejer i princip blir lidande för att samhället säger att ansvaret ligger på dem…”, skriver en tjej som tog studenten förra året i ett meddelande på Twitter. Inte en enda gång under hela sin gymnasietid upplevde hon att man pratade om säkert sex, osäkert sex eller abort. Lärarna visste inte hur de skulle greppa ämnet och mycket hamnade på eleverna själva. Ansvaret, om att sex skulle vara säkert, hamnade nästan uteslutande på tjejen. ”Aldrig pratade man om mannens ansvar, det var vi som skulle ta p-piller eller se till att det fanns kondom. Ansvaret att inte bli gravid låg på mig” skriver hon. ”Jag hade en vän som blev gravid och gjorde abort. Hon kände att det var hennes fel att hon blev gravid, att det var hon som skulle täkt mer på skydd”. En annan tjej, som går i ettan på gymnasiet, skriver: ”Abort benämns ALDRIG. Det har inte ens kommit upp att det är ett alternativ om man blir gravid.”

Precis som när jag var 15 vittnar vissa om att samma tankesätt råder – både gällande sexualundervisningen och hur man ser på kvinnans roll. Som tjej ska du undvika... allt, egentligen. Könssjukdomar, graviditet, abort, att ligga med för många och för få. En tjej på gymnasiet skriver: ”Har aldrig fått lära mig hur en abort fungerar, vad sex är eller hur det går till. Inte konstigt att ungdomar har så mycket könssjukdomar, inte skyddar sig mot graviditet och upplever saker som inte är okej. Ingen lär oss.”

Kvinnans ansvarsroll, de kvarlevande ”reglerna och råden”, blir dessutom tydliga när det kommer till vissa reaktioner kring Alabamas nya strikta abortlag. En ung tjej, gissningsvis 23, säger i en intervju med BBC att abort inte är okej överhuvudtaget. Hon säger att det inte spelar någon roll om det handlar om våldtäkt eller incest, för där ute finns så många kvinnor som inte kan få barn så den gravida kvinnan borde tänka på dem först och lämna bort barnet för adoption. Hennes vän säger samma sak. Att kvinnan redan haft sitt liv. Att det är hennes uppgift, oavsett anledning till graviditeten, att ge barnet det liv ”det förtjänar”.

Det de säger, i grund och botten, är att kvinnan ska tänka på andra först. Att kvinnans främsta roll är att främja ett syfte som passar någon annans livssituation eller synsätt. Hennes ansvar gäller allt och alla – förutom henne själv. I samma intervju säger en annan kvinna att abort borde tillåtas först om en 9-åring blir gravid och inte kan ta hand om barnet.

Alltid ansvaret före kvinnan.

Ändå har kvinnorna själva fråntagits sin beslutanderätt över det ansvar som vi lär dem är deras från start.

Jag förstår inte riktigt hur det går ihop.