Den moderna häxan bor på Tiktok

”Den moderna häxan har hittat hem på Tiktok”, skriver Moa Alfredsson.

Om du någon gång har läst i sociala medier att planeten Merkurius är i retrograd så vet du att New Age blivit Now Age. De yngre generationerna säger sig inte vara speciellt religiösa – däremot spirituella. Jag antar att det är som när mormor säger att hon tror på något större än oss, att vi bara är myror i universum, men att hon inte vet exakt vad hon tror på. En gud? Nja – men när hon är i kyrkan tar hon nattvarden för säkerhetsskull.

 

Den moderna häxan har hittat hem på Tiktok. Hashtagen ”witchtok” har över 30 miljarder (!!) visningar. Jag ser en video där en tjej gör en så kallad kärleksbrygd – men inte utan att hon uppmanar sina tittare till att noga tänka över hur de ställer sig rent moraliskt till att dra till sig någon med hjälp av magi. Du kan också få hjälp att koka ihop en trolldryck för att få bättre ekonomi. Jag känner mig plötsligt väldigt törstig. Men populärast är tarotkorten.

 

Jag har blivit spådd en gång. Jag var på en lansering av en skönhetsprodukt som gick i stjärnornas tecken. Besökarna kunde bli snabbspådda. Jag tog tillfället i akt. Jag fick fråga korten en fråga. Som den mycket ensamma unga vuxna jag var fanns det bara en fråga jag kunde ställa – när kommer jag träffa någon? Jag var ute efter en tidsram. Tänkte att det kunde vara bra att veta hur många singelår jag hade kvar. För planering och sånt. Tyvärr kunde inte korten precisera något datum. De kunde bara svara lite mer allmänt. Men jag var inte så kräsen, jag tog det jag fick. Förväntansfullt drog jag mitt kort. Döden-kortet. Man behöver inte ens tro på tarotkort för att veta att liemannen är ett dåligt omen. 

Spådamen tittade länge på döden och sa sen, du har ett ex du inte kan släppa som hindrar dig från att hitta ny kärlek, eller hur? Nej, sa jag. Jag blev besviken. För jag kom på mig själv med att verkligen vilja att hon skulle ha rätt, veta saker jag inte visste. Är du säker, frågade hon. Jag var säker. Jag har aldrig varit ihop med någon sa jag, inte ens på gymnasiet. Hon funderade en stund. Då är det dina föräldrar du måste släppa taget om, sa hon. Sen hade vi ett långt och konstruktivt samtal om min rädsla för att kliva ut i vuxenlivet. Innan jag gick rekommenderade hon mig att bränna bilder på min mamma och pappa vid nästa fullmåne. Jag var 20 år, direkt från landet och satt nu i en sekelskifteslägenhet på Östermalm och tänkte att Stockholm låg tusentals mil hemifrån. 

 

Experter har spekulerat i varför witchtok-rörelsen peakar nu. Nån pekar på att vi är individualister. Nån annan på att kristallerna och korten passar vår kapitalistiska tidsanda. Tolkning: traditionell religion har för lite accessoarer. När jag pratar med kompisar som håller på med kristaller slås jag av att det sällan är viktigt för dem att specificera exakt vad de tror på och inte. Icke-tron är flexibelt skoj och allvar på samma gång – typiskt en generation kännetecknad av ironi. Är kristallen jag har på mitt skrivbord sarkastisk eller inte? Inte ens jag vet det. 

Följ ämnen i artikeln