Viktigare att få pedofilerna att prata

Aftonbladet har, tillsammans med Svenska Dagbladet, i en granskning spårat 72 svenska nedladdare av bilder och filmer där barn utnyttjas sexuellt. 33 av männen har vi konfronterat och intervjuat.

Jag tror inte vår granskning undgått nästan någon.

#användarna, som är granskningens namn, har fått ett stort genomslag som bara för Aftonbladets del resulterat i över tre miljoner sidvisningar. Och de siffror från MMS, som mäter Aftonbladet TV, visar att vi måndagen för två veckor sedan hade det näst mest sedda programmet online. Det var minidokumentären Användarna, en del av granskningen. Ett avsnitt av publiksuccén Skam, SVT, knep förstaplatsen.

Det här är viktiga siffror för oss, inte minst för att det är ett mycket viktigt ämne.

Jag, och de reportrar som jobbat med #användarna, har dock fått frågor om varför vi inte berättar vilka de män som vi identifierat är. Varför vi inte publicerar deras namn och bild.

”Jag blir så fruktansvärt illa berörd! Men det som gör mig mer upprörd är att journalister från er tidning har genomfört dessa intervjuer med pedofiler, men sedan inte anmält dessa, kan detta verkligen stämma?”, skriver en läsare som heter Malin.

Förutsättningen för att få dessa män att prata är att de får vara anonyma. Att de får källskydd och därmed är skyddade genom grundlagen. Hade vi inte gjort det hade vi aldrig fått veta mer om varför de laddar ned filmer där barn utnyttjas sexuellt. Vi hade inte fått veta vilka de här männen är, hur de ser på de drabbade barnen och hur de bedömer risken att åka fast.

Nej, vi polisanmäler inte dessa män, trots att vi vet vilka de är.

Och jag måste vara tydlig här.

Vi är media, det är en journalistisk granskning vi gör. Omkring 15 000 svenskar laddar ned filmer och bilder där barn utnyttjas sexuellt. Även om vi polisanmält de 72 män vi identifierat så är risken mycket stor att de bara hamnat i högen av nedlagda förundersökningar.

I vår granskning är det mer angeläget att peka på problemen med lagstiftningen, och det ökande antalet användare, snarare än att namnge eller anmäla gärningsmännen. Vi ville också visa hur enkelt det är att hitta dessa män. Även för polisen.

Aftonbladets och SvD:s gemensamma granskning har givit resultat. Redan samma eftermiddag som den första publiceringen skedde så öppnade justitieminister Morgan Johansson för en lagändring för dessa brott.

Så det har varit viktigt för oss att lyfta frågan högre, till en samhällsnivå, och därmed belysa ämnet, skapa en diskussion och förändra.

Med det lyckades vi.