Striptease med gula fjädrar ersätter journalisterna

Kalix.

Folkhögskolan i Kalix utbildade journalister från 1970 fram till förra året.
Då lades utbildningen ner för det fanns inte tillräckligt många kvalificerade sökande. Men skolan fann på råd och startade en utbildning för Youtubers.

Därför sitter jag i skolans källare och tittar på Johanna Sahlin, artistnamn Lady Francescca, när hon dansar till en jazzversion av ”Old MacDonald Had a Farm”.

Hon bär röd peruk, påskgul dräkt och har gula fjädrar på ryggen. Medan hon dansar tar hon av sig kläder, en beskedlig striptease, och hon kastar teatraliskt skälmska blickar på publiken som till största delen består av nyanlända flyktingar från Mellanöstern. En äldre dam bakom mig tittar mycket allvarligt, kanske plågat, på Lady Francescca. En man ser på dansen med uttryckslöst ansikte. Barnen verkar oförstående. Borta vid väggen sitter dock ett par yngre kvinnor som verkar förtjusta.

Läraren Mina Paananen filmar föreställningen med sin mobil. Showen går rakt ut på nätet. En del av undervisningen. Publiken är också elever på skolan: flyktingarna är här för att lära sig svenska och vilket samhälle de kommit till.

Och detta är det nya samhället:
Människor som vandrat till norra Europa undan ett krig. Underhållning för nätet.
Minna Paananen lär ut hur man skriver manus. För även om livet på Youtube verkar spontant måste man tänka igenom hur man vill bygga upp ett inslag och vad man vill ha sagt.

Och så måste eleverna lära sig själva tekniken förstås. Klippning. Kameravinklar. Och tekniken för att nå ut, hur man utnyttjar sociala medier, vikten av att tagga inslag, haka på trender, vikten av att sända regelbundet, att begripa hur Youtubes algoritmer fungerar, alltså hur sajten sorterar inslagen – vilka som kommer högt upp och vilka som kommer långt ner.

Det finns så mycket att lära sig. Kalix folkhögskola ligger i täten med utbildning om det nya mediesamhället. Kursen om Youtube är på 17 veckor, heltid. I höst startar en bredare helårskurs för "influencers", sådana som vill utnyttja nätet brett för att sprida budskap och reklam.

Minna Paananen sitter bredvid sina två elever Johanna Sahlin och Mirja Lakso. Den sistnämnda är pianist, sångerska och låtskrivare. Hennes mål: att ha egen show i SvT och att uppträda i länder som Kazakstan och Nordkorea. Hon är klädd i rosa peruk, vit fuskpäls, svart kjol och nätstrumpor.

Johanna Sahlin sitter i sin påskgula dräkt, hon är burleskartist , det är erotisk kabaret, en form av striptease med betoningen på tease säger hon. Inte så mycket naket.

Minna Paananen är klädd i jeans och blå träningsoverallsjacka med texten "Kalix folkhögskola". På fötterna har hon ortopediskt korrekta sandaler från Birkenstock.
Hennes elever är extremt utåtriktade, kanske en smula exhibitionistiska, när de berättar om sina drömmar om shower och framgångar. Minna Paananen berättar att hon också skriver barnböcker med ovanliga och svåra ämnen: organdonation, vad händer när man dör och att ett barn kan ha två pappor.

Kalix Folkhögskola.

Under de 47 år det pågick journalistutbildning i Kalix var inspiratörerna journalistlegendarer som Barbro Alving – signaturen Bang i DN –, IB-avslöjaren Jan Guillou och Watergateavslöjarna Carl Bernstein och Bob Woodward.
I Youtubekursen är veckans inspiratör Isabella Löwengrip, berömd på nätet som Blondinbella.

Att jag påpekar detta betyder inte att jag förminskar Blondinbella eller de duktiga eleverna Johanna Sahlin och Mirja Lakso. Men de är något annat än journalistik.
Den nya tidens kommunikation domineras av underhållning.
Det blir också tydligt när Minna Paananen berättar vilka de stora ämnena är på Youtube:

Hälsa, smink, mode, träning, mat, inredning och gör det själv–videor med gammaldags husmorsknep.

Den gamla journalistutbildningen syftade till att vidga det offentliga samtalet i ämnen som berör oss gemensamt. Utbildningen för nätet, den första kommunikationstekniken som sammanbinder mänskligheten, syftar till att odla intressen som är privata.

– Jag är orolig, säger Minna Paananen. Jag blir fundersam över vad som lockar så otroligt många tittare.

Hon vill se skolans utbildning som ett bidrag till den nya världen, den nya medvetandeindustrin. Här får eleverna lära sig kvalitet, källkritik och etik på nätet.

De mest skilda personer söker sig hit, den yngsta är 19, den äldsta närmare 50. En är kaféinnehavare, en astrolog, en är livscoach, en är syrier som vill lära araber svenska. Och så har vi burleskartisten Johanna Sahlin och musikern Mirja Lakso.

Den sistnämnda sjunger en intensiv sång om sin längtan att mannen som sitter bredvid henne på sängen ska röra henne. Johanna Sahlin dansar en erotisk dans där hon döljer sig, visar sig, döljer sig, bakom rosa fjädrar.

Jag skulle ge mycket för att få veta vad flyktingarna från Mellanöstern tänker.

Aftonbladets Peter Kadhammar med Mirja Lakso och Johanna Sahlin.