Kristerssons glada 20-tal

Men vi andra varnas för kris och krig

Ulf Kristersson är som Janus. Han har två ansikten.

Med det ena förmanar han folket.

Med det andra är han festfixare som njuter av maktens privilegier.

Det är inget fel att ha roligt på jobbet. Och det förefaller Ulf Kristersson verkligen ha. Han njuter enligt de postade fotografierna varje sekund ombord på regeringsplanet, hemma på Sagerska och i sällskap med världsledare.

Men det är inte för att festa och njuta av maktens privilegier som Ulf Kristersson (M) är statsminister. Han är regeringschef för att leda landet. I en för närvarande besvärlig tid.

I den rollen är Ulf Kristersson allvarlig – och förmanande. Hoten står som spön i backen, säger han. Vi ska hålla ögonen öppna och spana efter terrorister. Vi ska förbereda oss för krig, fylla förråden med konserver, vatten och campingkök. Medborgarna bör gå med i hemvärnet eller liknande och göra sin medborgerliga plikt.

Inget större fel med det heller. Om Ulf Kristersson anser att läget är allvarligt så ska han givetvis förmedla det.

Ulf Kristersson kan både vara allvarlig – och ha kul.

Problemet uppstår först då han vänder andra kinden till, visar den andra sidan av sitt Janusansikte. Festfixaren, maktmänniskan som njuter av sin ställning, han som tar för sig av det som bjuds.

Det hela ställdes på sin spets i den video som Ulf Kristerssons stab lade ut på sociala medier där Sveriges regeringschef ger Frankrikes statschef en lektion i uppförande.

Bland annat påpekade Kristersson hur man bör klä sig när det är snö. Låt mig stillsamt erinra om att Emmanuel Macron bor i ett land fyllt av alper och skidorter. Han känner till att lågskor inte passar i hög snö.

Att i en video anklaga presidenten i förfiningens hemland Frankrike är att inte uppföra sig. Det är plumpt.

Filmen hade kanske varit rolig om budskapet framförts av en stor skådespelare typ Persbrandt eller Skarsgård. Men Ulf Kristersson är inte ens en B-skådis. Han är statsminister.

Ulf Kristersson har däremot varit bra på att utnyttja statsministerns möjlighet att fixa fester. I den officiella delen av Sagerska huset har partyn som ett housewarming efter regeringsskiftet och en pridefest i samband med prideveckan avlöst varandra.

Dessutom får han gå på många fester och gör det gärna. Från galamiddagen på Slottet då kungen firade 50 år på tronen, den längst sittande regenten i Sveriges historia, kastade han sig in i Säpobilen för att under en nattlig färd föras till Vadstena. Där skulle statsministern påföljande dag delta i E-Types bröllop. Rätt prio?

Få, om ens solkungen Ludvig XIV, har firat sin 60-årsdag lika grundligt som Kristersson. Under en hel månad pågick det och rapporterna duggade tätt i statsministerns sociala medier. Från tvåveckorsresan med familjen till Latinamerika till den privata festen med ett 70-tal personer på Sagerska till den mer officiella, skattefinansierade mottagningen för 360 inbjudna i regeringshögkvarteret Rosenbad.

Statsminister Ulf Kristersson förmedlar alltså ett strängt, moraliskt budskap till medborgarna. Men själv lägger han inte band på sig. Lev livet, ta för dig av det som bjuds.

Statsministern under en festlig stund.

Jag skulle säga att Kristersson återupplivar ”det glada 20-talet”, the roaring 20s, för sin egen personliga del. Det var festandet som exploderade när första världskrigets och spanska sjukans fasor äntligen var över. Det fick ett abrupt slut med börskraschen på Wall street och världsdepressionen.

Skillnaden är att då var den akuta krisen över. Nu befinner vi oss mitt i den.

De dubbla budskapen är ett problem för Kristersson. För vilket av statsministerns Janusansikten är det som gäller för mig? Det som predikar allvar, moral, kavla upp ärmarna? Eller det som säger att jag ska ta för mig av allt det livet kan bjuda?

Kommunikationen är, för att uttrycka sig milt, otydlig. Tveeggad. Lev livet med glupande aptit. Eller ta ditt ansvar för landet. Köp en extra förpackning med vita bönor men ät för all del inte upp den.

Risken att man inte hör statsministerns varningar för hoten är överhängande. Och i stället tar till sig det glada. Krisen verkar ju inte vara så allvarlig.

Fotnot: Janus är en figur i romersk mytologi som öppnar och stänger dörrarna till himlens ljus.

Janus.

TRE SPANINGAR

Personer med bakgrund i Moderaterna kandiderar nu på valsedlar från tre partier i valet till EU-parlamentet i juni. Utöver dem på M:s egen lista är det Anna Maria Corazza Bildt (L) och Alice Teodorescu Måwe (KD). Det kan bli fler, SD har ännu inte presenterat sin kandidatlista.

På söndag avgörs vem som blir Finlands nye president, Pekka Haavisto, De gröna eller Alexander Stubb, Samlingspartiet. Deras makar används i valrörelsen. Antonio Flores från Ecuador lever samkönat med Haavisto sedan 2002. Stubbs brittiska hustru Suzanne tycker finska är svårare än svenska.

En månad efter regeringens rekordsänkning av drivmedelspriserna genom sänkt skatt och minskad inblandning av bio- och syntetiska bränslen har priset redan gått upp med en krona litern. Till 18:24 för 95-oktanig bensin och 19:04 på diesel enligt Cirkle K. Enligt beräkningar skulle priset på diesel minskat med omkring fyra kronor och på bensin med drygt en krona. Det höll alltså inte så länge.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.