Israel taget på sängen - gisslan försvårar landets militära svar

Jag var precis på väg att skriva att risken för ett fullskaligt krig är betydande, när Benjamin Netanyahu deklarerade att det redan hade startat.

Så fort kan det gå när en krutdurk pyr år efter år.

Israeler kommer att kritiskt fråga sig hur Hamas kunde anfalla utan att Israels militär hade en susning. Nu står landet inför en gisslanutpressning.

Följ ämnen
Israel
Gaza

De massiva raketangreppen kom som en chock för Israel. Liksom det faktum att Hamas verkar ha lyckats föra in ett stort antal stridande över Gazas gräns in till södra Israel. Terrorister som attackerat ett stort antal platser och dödat ett antal israeler

Trots att man har informatörer inom Hamas verkar Israel inte ha fått någon förvarning om attacken vilket gjorde att man togs helt på sängen.

Det är en säkerhetsfråga som kommer att oroa den israeliska allmänheten lika mycket som attacken i sig. Särskilt som det är tydligt att Hamas attack var mycket välplanerad och måste ha förberetts under en längre tid.

Läget mellan Israel och palestinierna har varit extra spänt under hela året. Detta sedan Israel fick sin mest högerextrema regering hittills som trappat upp våldet mot palestinierna och gjort att israeliska bosättare på Västbanken känt att de kan ta lagen i egna händer.

Även på den palestinska sidan har många radikaliserats och nya, väpnade grupper har bildats. Det gäller även palestinier som är israeliska medborgare bosatta inne i Israel och som tidigare hållit låg profil i konflikten.

Hamas och Islamiska Jihad har under året skjutit enstaka raketer mot Israel från Gaza men någon attack av den här storleksordningen har aldrig tidigare skådats.

Extra alarmerande för Israel är att Hamas lyckats tillfångata över 50 israeler, såväl soldater som civila och fört dem in till Gaza där det kommer att fungera som gisslan i ett försök att få Israel att hålla igen i sina anfall mot Gaza.

Man kan förmoda att det israeliska svaret kommer att bli mycket hårt med omfattande bombningar i Gaza. Extremhögerregeringen under Benjamin Netanyahu kommer inte att lägga fingrarna emellan. Särskilt som han har stora problem på hemmaplan.

Men Hamas gisslan är en hämsko för Israel.

Brinnande bilar som träffats av raketer från Gaza, inne i Israel.

Hur agerar övriga?

Hoppet står till att krigen mellan Hamas och Israel brukar vara korta. Nästan aldrig mer än två veckor.

Hur kort det här blir beror på hur övriga aktörer reagerar. Men också på om Israel den här gången bestämmer sig för att genomföra en markoffensiv och inte som tidigare bara attackera från luften.

Hamas har uppmanat muslimer i alla länder att resa sig mot Israel och specifikt de på den ockuperade Västbanken och i Libanon.

Men i vilken utsträckning det kommer att ske är svårt att förutsäga.

Moderata palestinier tycker väldigt illa om Hamas attacker mot Israel eftersom de brukar göra livet ännu mer surt för palestinier som bor i både Gaza och på Västbanken.

Det är mycket länge sedan några som helst fredssamtal fördes mellan Israel och palestinierna.

Iran-stödda Hizbollah i södra Libanon kan tänkas gå in på Hamas sida i kriget om de känner att läget är det rätta. Men det är långtifrån givet.

Grannarna Jordanien och Egypten vill inte ha något krig med Israel. Syriens diktator Bashar al-Assad är upptagen av ett eget inbördeskrig.

Så risken för ett fullskaligt krig i Mellanöstern är ändå liten.

Om Hamas inte får någon hjälp utifrån är Israel en övermäktig fiende med totalt herravälde i luften.

Israeliska soldater på väg söderut.

Vill stoppa närmande

Frågan är hur många raketer Hamas har kvar om det stämmer att man i den initiala attacken sköt 5 000 mot Israel. Och även om man lyckats infiltrera södra Israel med enstaka stridande har gruppen ingen kapacitet att föra ett fullskaligt markkrig. 

Man kan skapa terror men inte vinna ett krig.

Det handlar bara om hur lång tid det tar för Israel att krossa Hamas den här gången och hur stora de civila offren kommer att bli.

Civila är de som brukar få betala det högsta priset för terrorstämplade Hamas attacker.

Att anfallet kom just nu kan ha flera förklaringar.

Hamas vill stoppa Israels pågående försök att normalisera förbindelserna med den regionala stormakten Saudiarabien. Normala förbindelser mellan Israel och Saudiarabien skulle vara ett hårt slag mot palestinierna sak. Åtminstone de grupper som i likhet med Hamas i praktiken inte vill acceptera den judiska statens existens. De skulle inte längre kunna räkna med finansiellt stöd från Saudiarabien och kanske inte heller från andra Gulftstater.

Hela maktbalansen i Mellanöstern skulle skifta till Hamas nackdel.

Hamas bedömer att det senaste årets hårdnande förtryck mot palestinierna har gjort tiden mogen för en större konfrontation med Israel.

Omvärlden har tappat intresse för konflikten. Hamas vill tvinga det internationella samfundet att agera mot att den israeliska regeringen gett klartecken för nya bosättningar på Västbanken.

Fred långt borta

Jag vet inte om det har någon betydelse i sammanhanget men det har i dagarna varit 50 år sedan Yom Kippur-kriget mellan Israel och dess arabiska grannar. Även den gången handlade det om en överraskningsattack som slutade med att Israel bekräftade sin militära dominans.

Rent militärt talar allt för en israelisk seger även den här gången. Men så länge det inte blir någon uppgörelse mellan de båda sidorna om grundkonflikten så kommer verklig fred att fortsatt vara långt borta.