Feminismen vinner även om FI förlorar

De var uppstickarna som skulle sparka etablissemanget i baken.

Men Feministiskt initiativ valvind har mojnat.

På sätt och vis har de redan vunnit. När Feministiskt initiativ, FI, tog hem ett mandat i valet till EU-parlamentet hamnade feminism och jämställdhet snabbt i fokus.

Det hade aldrig hänt utan FI. När riksdagspartierna kände att konkurrensen om kvinnorösterna hårdnade skärpte de raskt jämställdhetsprofilen. Exempelvis ville plötsligt Socialdemokraterna, som haft en ganska dunkel målbild, införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.

I valet 2006 röstade 0,7 procent på FI. I nästa var siffran 0,4 procent. I EU-valet i maj i år blev resultatet 5,5 procent.

Men den färskaste noteringen i professor Henrik Ekengren Oscarssons ”Mätningarnas mätning”, en sammanvägning av flera väljarbarometrar, är 2,5 procent. Alltså mycket lägre än i EU-valet och en bra bit under 4-procentsspärren till riksdagen.

Den typiska FI-väljaren är det en ung, högutbildad kvinna. Det visar vallokalsundersökningen, Valu, från EU-valet i maj.

18 procent av förstagångsväljarna röstade på FI, bland pensionärerna var siffran fyra procent. 12 procent av kvinnorna röstade på FI mot fyra procent av männen. Bland lågutbildade röstade sex procent på FI mot tio procent bland högutbildade.

FI tar röster framför allt från vänsterhalvan. Partiet tog 14 procent av rösterna från V och åtta procent från MP.

En fråga, som ännu saknar svar, är varför dessa unga, vänsterorienterade och högutbildade kvinnor inte håller den feministiska fanan lika högt nu som i våras. Verkligheten har ju inte ändrat sig.

En förklaring kan vara att väljarna alltid känner sig friare i EU-valet än i riksdagsvalet. I parlamentsvalet kan man ”straffa” framför allt Moderaterna och Socialdemokraterna.

Men straff är en trubbig formulering. Snarare handlar det om att påverka de stora elefanterna att ägna större kraft åt vissa frågor. I årets EU-val var de jämställdhet, klimat och miljö. I förra EU-valet var det frihet på nätet.

En annan förklaring kan vara att kunskapen om FI:s politik blivit mer känd efter EU-valet. Bland vallöftena finns normkritisk pedagogik i skolan, avskaffad vapenexport, kapad försvarsbudget, gratis kollektivtrafik, kortare arbetstid, höjd garantipension för 100 000 personer, höjd skatt på inkomster och utsläpp, ny skatt på banker och kött.

I dag är det två veckor kvar. Vinden kan kantra än. Men just nu ser Gudrun Schyman ut som en förlorare. Trots att hon har redan vunnit kampen om dagordningen.

I dag är det två veckor kvar. Vinden kan kantra än.

5 saker att hålla koll på i veckan

Veckans höjdpunkt

Redan i morgon kan du få uppleva det som kan bli veckans höjdpunkt, Aftonbladets första tv-sända partiledar- debatt. Programledaren Karin Magnusson och Malvina Britts och några till kommer att se till att det blir en föreställning du sent kommer att glömma. Måndag klockan 19.

Här kommer det slå gnistor

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och Jimmie Åkesson (SD) debatterar mot varandra på Stockholms universitet på onsdag. Det är upplagt för en riktig holmgång. I sitt tal i Almedalen kallade Åkesson Ullenhag för Sveriges egen Bagdad Bob, en verklig desinformatör.

Valets viktigaste fråga?

Jobben skulle ju bli valets viktigaste fråga men den har hamnat i skymundan för bland annat regeringsfrågan och flyktingströmmarna. På onsdag har SNS i alla händelser ett seminarium om framtidens jobbutmaningar. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) deltar inte.

Statsministerduell i SVT

Det finns många som sett fram emot det här mötet. Under en timme möts statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans utmanare Stefan Löfven (S) i SVT nästa söndag. Det kan sluta hur som helst men spännande lär det bli. Bara en vecka kvarstår då innan väljarna fäller sin dom.

Hysch-hysch in i det sista

Det är 14 dagar kvar till valet och varken Alliansen eller Socialdemokraterna har presenterat sina val- manifest ännu. Att de presenteras i början av nästa vecka är ingen högoddsare men lurpassandet och hyschandet pågår in i det sista.