Kommentatorns falsett känns bara som teater

I matchen mellan Australien och Chile häromdagen råkade TV4:s kommentator Robert Perlskog kalla Australien för Brasilien.

Det var väl ingen fara, ibland säger man fel. Men folk störde sig. Folk hatade den satans idioten, hur jävla dum får man vara, vad fan är det för fel på den där jävla Perlskog, DET ÄR AUSTRALIEN SOM SPELAR OCH INTE BRASILIEN!
På Twitter var det galet, jag fick en känsla av att om Perlskog fanns till hands för vissa så skulle han bli stenad till döds. Och sen skulle de ta fram knivar och rista AUSTRALIEN i bröstkorgen på honom och sen elda upp kroppen och pissa på askan. Sådant var hatet. För att han råkade säga fel. Australien blev Brasilien.

Att vara kommentator i VM är inte lätt. Vi är en felsökande generation som inte tolererar misstag. Vi är stenhårda. Den som säger fel ska dö.

Så här har det alltid varit, jag minns i min barndom hur det var coolt att säga att man brukade stänga av ljudet på teven så att man slapp dåren som kommenterade teven och så slog man på radion istället. Jag hade inget emot dåren på teven, men bytte ändå till radion, för det var status.
Jag tittar på alla matcherna i VM, men bryr mig inte så mycket om kommentatorerna råkar säga fel på land. Däremot finns det något annat som jag är allergisk mot. Jag klarar inte av kommentatorer som spelar teater.

Det gås upp i falsett bland kommentatorerna lite för mycket nu för tiden. Något av lagen går till anfall och kommentatorn börjar gasta på ett sätt som inte motsvarar det som händer på planen. Jag blir perplex. Ser vi samma match? Det blir mål och kommentatorn skriker för full hals, men lidelsen känns fejkad.

Vid riktigt storslagna mål kan kommentatorn plötsligt bli stolpig och konstig och högtravande – då förstår man att han läser ur ett på förhand skrivet manus. Det är ju hemskt. Det är ju inte en kommentator som finns där i stunden, utan en som redan där börjat fundera på de eventuella Youtube-klipp som hans insats kommer att resultera i.
Jag skulle kunna nämna en handfull av dessa, men jag måste avstå, för hatkvoten mot kommentatorerna i VM är sedan länge fylld.

Bästa kommentatorn i VM? Jag tycker Perlskog. Han är enkel, mysig, som folk är mest.

Vem som vinner VM? Italien. Med Messi som härförare så tror jag de blir livsfarliga.

Följ ämnen i artikeln