”Lysande läsning av en obestridlig mästare”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Deckare

Den stora matchen

Arnaldur Indridason

Norstedts

Det är 1972. De två schackspelande världsstjärnorna Boris Spasskij, Sovjet, och Bobby Fischer, USA, möts i en match på Island. Reykjavik invaderas av makthavare och journalister. Samtidigt blir en tonårspojke ihjälhuggen på en biograf.

Kriminalkommissarie Marion Briem gräver långsamt och systematiskt fram lösningen på mordgåtan, som visar sig innehålla storpolitisk sprängkraft. Lysande läsning av en obestridlig mästare.

Fakta

Bonobon och tio guds bud

Frans de Waal

Karneval

Det finns böcker jag önskar en stor läsekrets. Det här är en sådan bok. Den fick mig att tänka i andra banor. Moral, empati och samarbetsvilja är medfödd både hos djur och människor. Och så har det varit långt innan religioner av olika slag började spridas över jorden.

Författaren, som är en av världens främsta primatforskare, delar med sig av sina fascinerande kunskaper om våra nära släktingar i djurriket.

Barn

Öjvind och världens ände

Sara Lundberg

Alfabeta

Öjvind och Vita är bästa vänner. Han flyger omkring och hon målar vita streck på gatorna. Genom att följa hennes spår kan han alltid hitta henne, hur långt vinden än för honom. Men en dag flyger han för långt och trillar ut över världens kant. Där möter han Kent och hans dammråttor, en ilsken grå katt och så Alvaro, den store som tänder alla lampor på natten.

Språket är poetiskt, varje bild ett konstverk, dynamiskt och svindlande.

Fakta

101 historiska hjältar

Ola Larsmo, Brian Palmer

Civilkurage är en bristvara. Ändå är det en egenskap som omfattas av beundran och respekt. Vad får en man att med risk för sitt eget liv hoppa ner på spåret och rädda en annan människa från att bli överkörd av ett tåg? Hur skulle vår tillvaro se ut utan Nelson Mandela och Rosa Parks?

En inspirerande bok med en gemensam nämnare: Alla dessa hjältemodiga människor har en förmåga till inlevelse, vilket präglar deras livshållning.

Följ ämnen i artikeln