Fem bortförklaringar som inte håller

I dag har du sista chansen att rösta

​V​​allokalerna stänger först klockan 20. Så än har du många timmar på dig att rösta.

Tveksam till att utnyttja möjligheten?

Här är fem bortförklaringar som inte håller.

Sverige har varit en demokrati i 101 år. Under mycket lång tid slogs rösträttskämparna för allmän och lika rösträtt. Så blev det i valet 1921. Min mormor var då 20 år och min farmor 27.

​Att rösta i allmänna val är alltså inte en urgammal rättighet. Den hotas dock, lyckligtvis inte i vårt land men i andra.

PLUS: Så röstar svenska kändisar i valet 2022

Rösträtten ger oss inflytande över samhällsbygget. Den som inte utnyttjar chansen ger bort sin makt till någon annan. Kanske till en som röstar på ett parti som ”givaren” inte gillar.

I förra valet röstade drygt 87 procent. Det är en mycket bra siffra som nästan bara uppnås i länder som har röstplikt som bland annat Grekland och Belgien.

Människor förtidsröstar i en vallokal för förtidsröstning på centralstationen i Stockholm den 24 augusti.

Men det kan alltså bli ännu bättre. Här är fem bortförklaringar för att strunta i att rösta som inte håller.

  1. Jag har inte tid. Förtidsröstningen har pågått sedan 24 augusti. I 19 dagar. Det finns lokaler för förtidsröstning nästan överallt. I dag är din vallokal öppen från, i de flesta fall, från klockan åtta på morgonen till klockan åtta på kvällen.
    Du har alltså haft oceaner av tid på dig att rösta. Och har fortfarande åtskilliga timmar kvar eftersom du inte behöver rösta där du bor ens i dag. Att befinna sig på annan ort är alltså inget giltigt hinder.
  2. Jag är inte påläst. Man behöver inte ha doktorerat i statsvetenskap för att gå och rösta. Man behöver inte ens ha tittat i ett partiprogram. Eller läst flygblad. Eller tittat på samtliga partiledardebatten på tv.
    Politik handlar i hög grad om känsla.
    De flesta har nog en känsla av vilka partier som står dem närmast. Välj ett av dem. Konstigare än så behöver det inte vara.
  3. Jag vet inte vilket parti som är bäst för mig. En materialistisk invändning som jag tycker att du ska slå ur hågen omedelbums. Man ska inte rösta på ett parti för att det eventuellt gynnar den egna plånboken, skogen, företaget eller idrottsföreningen.
    Man ska rösta på ett parti som man tror tar tillvara det allmännas bästa. Den sammanvägningen av olika intressen är nödvändig i ett samhälle.
  4. Jag vet inte hur man gör. Inga problem. Ta med dig en id-handling, eller ett röstkort, och gå till en vallokal. Där finns hjälp att få. Hur hittar jag en vallokal? Googla. Det går att rösta i en lokal för förtidsröstning även i dag.
  5. Jag ogillar hela spektaklet. Man kan få för mycket av politik under valrörelser, det kan även jag tycka. Men demokrati är inget spektakel. Den är värd att vårda ömt. Och till det vårdandet hör att rösta. Det är den mylla som demokratin lever av.
    Om du redan röstat och plötsligt ändrat dig så går det också bra. Det är rösten som avläggs på valdagen som gäller. Den tidigare avgivna rösten kastas i brasan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.