Kinberg Batras dagar är räknade

Att svenska myndigheter inte fungerar på samma sätt som politiken är en självklarhet – för alla utom Anna Kinberg Batra.

Frågan nu är hur stort tålamod regeringen har till en föredetta partiledare som tummar på reglerna.

Kristerssons avmätta kommentar om det som hänt är ett dåligt omen för landshövdingen.

I en politisk stab handplockar man sitt lag och bygger sin inre krets. Det är en kultur som är självklar i politiken. I politiken är det också vanligt att personerna i ditt lag följer dig genom karriären, det vill säga att alla vinner på lagledarens framgångar. I politiken finns det ingen vänskapskorruption.

Att den offentliga förvaltningen inte fungerar på samma sätt kan inte vara en nyhet för Anna Kinberg Batra. Politikens krav på lojalitet och överseende med hårda nypor och orealistiska krav på medarbetare funkar kanske om man bestämmer över staten, men inte om man jobbar i den.


Länsstyrelsen är en märklig myndighet. Under samma myndighetsparaply finns 21 länsstyrelser runt om i landet. Myndigheten är regeringens företrädare lokalt och landshövdingen, som är länsstyrelsens chef, brukar vara en före detta politiker. Ofta ges jobbet som landshövding till avpolletterade politiker för att de inte ska bli bittra och börja ställa till med problem för sitt parti. Mycket sällan ställer de till problem när de väl fått flytta in i sitt slott/palats/residens, som kommer med jobbet. Landshövdingsjobbet är alltså en belöning.

Vanligtvis verkar myndigheten länsstyrelsen i det tysta.

Men det har Anna Kinberg Batra ändrat på. Det var längesen en lässtyrelse fått så mycket medial uppmärksamhet som Stockholms läns länsstyrelse fått senaste tiden, och det på det sämsta sätt.

Alla beskriver det som en förtroendekris – Anna Kinberg Batra, representanter för länsstyrelsen och nu också Ulf Kristersson.

Enligt alla politiska tecken är hennes dagar räknade.


Den finns bara en person som kan sparka henne, och det är Kristersson. Självklart är det då ett mycket dåligt tecken att statsministern, när han uttalade sig i går, inte gav henne ett tydligt offentligt stöd. Som föredetta partiledare för Moderaterna och en politiker som stått Kristersson nära under många år, har turerna kring Kinberg Batra redan börjat spilla över på partiet. Moderaterna kämpar redan med bilden av ett opålitligt parti och allt som förstärker detta är ett problem.

Hade det här varit politiken så hade Kinberg Batra fått lämna på studs. Det vet hon, hon har nämligen varit med om att bli avsatt en gång förut. Men nu har hon tur. Länsstyrelsen och staten är inte som politiken. Här hamnar man inte rakt ut i kylan.

Anna Kinberg Batra har nästan fem år kvar av sitt förordnande. Det betyder att hon – oavsett utgången – kan se fram emot full lön på regeringens elefantkyrkogård fram till den 28 februari 2029.