”Redan på första sidan kommer dråpslaget”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Loggbok

Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig

Bodil Malmsten

Finistère/Modernista

Redan på första sidan kommer dråpslaget. Där deklarerar hon att det här är den sista loggboken. Jag kommer att sakna hennes ilskna kommentarer till orättvisor i alla former, förmågan att klä av vår svenska verklighet med förintande klarsyn.

Hon har köpt en lägenhet i Stockholm, tre trappor upp utan hiss i gårdshuset och rapporterar från ett liv fjärran det forna franska. Det är oefterhärmlig läsning, rolig och egensinnig, aldrig nostalgisk.

Min favorit

Spår

Lena Sundström

Natur & Kultur

Bladvändare brukar man kalla böcker som är så spännande att världen omkring en försvinner och man bara läser och läser. Det här är en sådan bok. Dessutom med en politisk sprängkraft som borde få flera höga makthavare att börja kallsvettas.

Lena Sundström har skrivit en lysande dokumentär thriller om tre journalister som lyckas gräva fram sanningen om två egyptier som CIA hämtar på Bromma för transport till tortyrkammare i Kairo.

Barn

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

Grethe Rottböll, Emma Virke

Bonnier Carlsen

3-6 år

Jons pappa är död. Jon kan inte förstå det. Han tänker att om pappa är i himlen så kan han klättra nedför träden och komma till Jon. Men då säger mamma att pappa kommer aldrig tillbaka. Inte ens om tusen år.

En klok, lågmäld bok om ett barns sorg efter en förlorad förälder, en bok som kan vara till hjälp när man ställs inför svåra frågor om livet och dödens obegriplighet. Den förmedlar också ett ljust budskap - glädjen kan komma tillbaka.

Psykologi

Jag törs inte men gör det ändå

Martin Forster

Natur & Kultur

En av våra mest älskade gestalter i barnlitteraturen är Skorpan i Bröderna Lejonhjärta. Det är han som väljer att möta faran trots att han är rädd och har inspirerat författaren till bokens titel.

Få saker gör föräldrar lika förtvivlade som när deras barn är olyckliga. Vad gör man när ens lilla unge är rädd och utan kompisar på dagis? Eller när 14-åringen vantrivs med det sociala spelet i tjejgänget? En lärorik handbok baserad på senaste forskningsrönen.

Gunilla Sandin...

...slutar efter 24 år som suverän programchef på bokmässan i Göteborg. Av alla världsstjärnor hon mött står en i särklass - sydafrikanske biskopen Desmond Tutu.

Anna Jansson...

...har stora framgångar i USA. Hennes kriminalroman "Drömmen förde dig vilse" (Killers island) är för närvarande den tredje mest sålda e-boken i världen.

Följ ämnen i artikeln