Uppdrag valrörelse: Skaka liv i Sveriges underpresterande föredettingar

Maltesen Roberta Metsola, är EU-parlamentets talman

Roberta Metsola, EU:s mest inflytelserika parlamentariker är i Sverige för att skaka liv i den svenska EU-valrörelsen.

Och det gör hon rätt i.

Svenska parlamentariker underpresterar i EU, samtidigt som svenska politiker ofta tycker att Sverige är lite bättre än resten av EU, på det mesta.

Roberta Metsola är i Sverige för att entusiasmera. Under våren ska hon besöka alla EU:s 27 medlemsländer och utöver politiker vill hon träffa unga förstagångsväljare och besöka skolor.

Varje år rankar analysföretaget EU Matrix de mest inflytelserika EU-parlamentarikerna. Rankingen utgår bland annat från arbete med ny lagstiftning, ledarskap, politiskt nätverk och hur man röstar i parlamentet. Inflytandet påverkas till exempel om man kommer från ett stort land, tillhör en mäktig partigrupp eller når höga positioner i parlamentet.

Omsprungna av Finland – igen

Parlamentets talman Roberta Metsola toppar listan. För de svenska parlamentarikerna går det sämre, mycket sämre. Inte en enda svensk finns på topp 100.

Visst har Tyskland och Frankrike flest topp 100-positioner, men det går enligt EU Matrix att få inflytande även om man är ett litet land. Metsola är från Malta. Finland har 15 parlamentariker jämfört med Sveriges 21, men har större inflytande. Det samma gäller Portugal som har lika många ledamöter som Sverige men större inflytande.

Statsminister Ulf Kristersson och EU-parlamentets talman Roberta Metsola på en gemensam pressträff i Stockholm den 15 mars i år.

Det bristande svenska inflytandet kan enligt EU Matrix bero på att det premieras i EU att vara senior medan de svenska parlamentarikerna ofta byts ut och att det är få svenska parlamentariker som haft framträdande poster i den nationella politiken tidigare.

Föredettingarnas parlament

I Sverige har EU-parlamentet istället ofta varit en plats där partierna placerat föredettingar som inte haft någon riktig plats på hemmaplan. I EU blir man både rik och upplyft (oavsett om man blir framgångsrik eller inte) och det kan tysta även den mest högljudda kritikerna.

Men med årets kandidater till EU-valet har Sverige kanske blivit lite mer som resten av Europa när det kommer till kandidater.

I partiernas uppställ för valet i juni finns det fyra tidigare ministrar, två föredetta partiledare, två högljudda debattörer, en föredetta statsministerfru, en man som räddat en bebis från att drunkna i en flod, en tidigare partisekreterare och en föredetta tv-meteorolog.

Roberta Metsolas turné genom Europa handlar om att arbeta emot desinformation men också för att få människor att gå och rösta. Det här kan inte Europaparlamentet göra på egen hand, det är på det nationella planet som engagemanget måste väckas. Nu återstår att se hur bra partierna och politiken är på att förvalta denna potentiellt spännande mix av kandidater.

Tidigare TV-meteorologen Pär Holmgren (MP) är en av Sveriges kandidater i det kommande EU-valet.

Följ ämnen i artikeln