”Skitvalutan” gör semestern dyr

Frågan om svensk euro het igen

Vädret är trist. Ute är det mörkt. Framför oss ligger oxveckorna. Sällan är det så lätt att dagdrömma om Medelhavet som vid den här tiden på året.

Men att gå från fantasi till handling kostar. Och priset är högre i år än förra. På tolv månader har kronan tappat tio procent i värde mot euron och femton procent mot US-dollarn. Detta trots att Riksbanken höjt räntan vilket brukar ge en högre kurs. Det är den normala reaktionen.

I år är det tjugo år sedan Sverige folkomröstade om att byta kronan mot euro. Med siffrorna 55,9 mot 42 procent tackade svenska folket nej till den transnationella valutan som för evigt skulle avhålla medlemsländerna från att bekriga varandra.

Efter det var alla rörande överens om att diskussionen var avklarad för åtminstone det kommande decenniet.

 

Men det tog ännu längre tid. Först nu har diskussionen tagit fart igen. Den tändande gnistan tycks vara en intervju som nyhetsbyrån TT gjorde med Christer Gardell, vd i fonden Cevian Capital och frispråkig debattör i ekonomiska frågor.

– Skitvaluta, kallade han kronan för i intervjun med hänvisning till dess låga och opålitliga värde. Gardell pläderade inför euroomröstningen för att Sverige skulle behålla kronan. Nu har han ändrat sig.

En annan som har ändrat sig är är Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi och också han är debattglad. Han ledde den stora euroutredningen som gjordes inför folkomröstningen. Han har också gått från nej till ja.

Gardells argument för att lämna över kronan till historien är, om jag förstår honom rätt, ekonomiska. Calmfors däremot är politiska.

 

Det överskuggande ekonomiska argumentet för kronan är att den funkar som en krockkudde. Så fort det är kris i värden tappar den i värde medan dollarn går motsatt väg. Det gynnar, i huvudsak, industrin. Men importen blir dyrare.

Euron är stabilare. Den guppar inte på lika våldsamma vågor på det ekonomiska världshavet.

Den politiska nackdelen med att gå över till euro är att den självständiga riksbanken är ett minne blott. Den blir mer eller mindre ett lokalkontor till Europeiska centralbanken, ECB, i Frankfurt. Men dagens svenska svängrum är i praktiken inte lika stort som det ser ut på pappret.

Fördelen, politiskt, är att vi med euron skulle förankras i EU:s innersta. De medlemsländer som räknas på riktigt är de som grundade EU, de som har euro och de som är med i Nato. Den första kategorin kan vi aldrig kvala in i, den tredje är på gång. Och den andra ligger inom räckhåll – när och om vi vill.

 

Fotnot: En euro kostade före Trettonhelgen 11:91 och en dollar 11:28 på Forex.

Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Möparnas tummelplats
    Antalet möpar, militärt överintresserade personer, har inte minskat med det ryska anfallskriget mot Ukraina. Snarare tvärtom. Därför kan årets möte i föreningen Folk och försvars” regi i Sälen bli extra livligt. Alla är där, från ÖB till försvarsministern och kungen som är amiral.
  2. Klagan fortsätter
    Ända sedan prins Harry, 38, av Storbritannien lämnade sin aktiva roll inom kungahuset har han försökt, och lyckats, tjäna pengar på att berätta om livet i den gyllene buren. Nu kommer hans memoarer, ”Den andre”. Sällan har en av världens mest privilegierade människor lidit så mycket som han.
  3. Kinesisk covid
    På onsdag ska Folkhälsomyndigheten berätta hur de ser på covidfaran från Kina. Landet har ju varit mer eller mindre nedstängt i nära tre år. Men så simsalabim försvann nästan all restriktioner för ett par veckor sedan trots skyhög smittspridning. Vad betyder det för hälsan i Sverige?
  4. EU i Kiruna
    Sverige är som bekant ordförande i EU detta halvår. I början av ett ordförandeskap besöker kommissionen landet. Då möts de 27 kommissionärerna och regeringen i Kiruna. Ishotellet, grön energi och liknade står på programmet. Ulf Kristersson har presskonferens, med Ursula von der Leyen.
  5. Tack och hej, Lööf
    Årets första och riksdagens andra partiledardebatt (utom den som handlade om EU) sedan valet hålls på onsdag nästa vecka. Sänds i tv och på webben. Spännande att se blir om de börjat förfina sina roller, att oppositionen är regering och tvärtom. Och så tackas Annie Lööf (C) av.

Veckans citat

”Kriget kommer inte ta slut förrän Putin är borta.”

Stig Fredriksson, tidigare Moskvakorrespondent, Rysslandskännare

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.