Tänk om när det gäller 80-åringars kapacitet

Det ökande antalet 80-plussare kallas i USA för ”silver-tsunamin”. Även i Sverige kommer vi att ha det fenomenet.

Är Joe Biden för gammal för att väljas om som president?

Kanske inte.

Det är dags att tänka om när det gäller 80-åringars kapacitet.

Även om jag vet hur utbredd, och sällan ifrågasatt, ålderismen är i Sverige blir jag ändå förvånad över hur en del skribenter uttrycker sig.

”Är det vassaste USA har i form av politiska ledare verkligen dessa två farbröder … långt över pensionsåldern” kan det stå i en artikel om Donald Trump, 76, och Joe Biden, 80. Den fortsätter: ”Svaret på frågan om vem som är mest gaggig är inte givet”.

Typiskt svenskt inskränkt att hålla fast vid en ”pensionsålder” som jag antar att skribenten anser är 65 år. I Storbritannien skötte drottning Elizabeth sitt jobb utmärkt till sin död vid 96, och i USA är Representanthusets talman Nancy Pelosi 82 år.

 

Det Sverige missar är att det växer fram en grupp ”super-åldringar” som behåller fysisk och mental styrka upp i åren och som lever längre än genomsnittet.

”Det finns inget alls som tyder på att Bidens ålder betyder ett enda dugg. Om man inte gillar hans politik kan man rösta på någon annan. Men det har inget att göra med hur gammal han är”, säger Jay Olshansky, amerikansk äldreforskare.

Politiske reportern Peter Baker på New York Times har kartlagt hur Bidens schema påverkas av att han just fyllt 80. Utlandsresor delas upp så det blir flera kortare i stället för en lång. Medarbetarna ser till att han kan vara ledig på helgerna och åka hem till Delaware. Presidenten framträder sällan offentligt på kvällstid och ger färre intervjuer och presskonferenser än de närmaste företrädarna.

Men mer än ett dussin källor säger enhälligt till Baker att Biden är intellektuellt skärpt, ställer smarta frågor, ifrågasätter medarbetarnas PM och skriver om sina tal i sista minuten. Han tränar fem morgnar i veckan och gillar att cykla långa sträckor på helgerna.

 

Om Joe Biden ställer upp, och vinner, presidentvalet 2024 är han fyllda 86 i slutet av mandatperioden.

Bakers kolleger på New York Times talade med tio experter på åldrande för att ringa in om en 86-åring kan klara ett av världens tuffaste jobb.

Svaret blev att kronologisk ålder inte är detsamma som biologisk. En frisk 80-åring med ett stimulerande jobb och starkt socialt nätverk ska inte jämföras med en jämnårig på ett äldreboende. Hjärnan kan fortsätta att utvecklas och till och med fungera bättre med åldern, även om kroppen blir mindre rörlig.

Att Biden ibland snubblar på orden är vanligt bland äldre, säger en expert, men det är inget tecken på demens. Det är bara ett hack i kurvan som den äldre lätt kan rätta till. Bidens medicinske chefsrådgivare Anthony Fauci är två år äldre och ska avgå vid årsskiftet för att ”satsa på en ny karriär”.

 

Det ökande antalet 80-plussare kallas i USA för ”silver-tsunamin”. Även i Sverige kommer vi att ha det fenomenet.

Så det är i takt med den utvecklingen som USA:s presidentval 2024 kanske kommer att stå mellan en 78-åring och en 82-åring. Det ska bli spännande att följa. 


Ruth Bader Ginsburg (även kallad Notorious R.B.G.) var en stor idol för många unga som domare i USA:s högsta domstol. Där arbetade hon hårt tills hon dog 2020 vid 87 års ålder.

USA:s senat har sju ledamöter som är 80+, bland andra Bernie Sanders, 81, som tidigare ställt upp som presidentkandidat, och Republikanernas ledare Mitch McConnell, 80.

Forskning motsäger myten att presidenter åldras snabbare än genomsnittsamerikanen, tvärtom lever de längre. Jimmy Carter, 98, president 1977-81, skildras intressant i ”Rock ´n´rollpresidenten” på SVT Play.