Viktig seger för rättsväsendet

Rättsväsendet vann i dag en viktig seger över den grova brottsligheten.

En man dömdes till tolv års fängelse för försök till mord, trots att offret sköts till döds dagen innan rättegången inleddes.

Det finns mer tacksamma polisiära uppgifter än att utreda uppgörelser i den undre världen. De inblandade är ofta mindre intresserade av att prata om det inträffade och vittnen skräms till tystnad.

I fallet med ett mordförsök i Norrköping blev det dessvärre till och med svårare än så. Mannen som skulle vittna om att han blev skjuten med tre skott – i hals, ben och arm – mördades dagen innan huvudförhandlingen skulle börja.

Medlemmar och supportrar till Hells Angels vinkade nästa dag glatt till den åtalade 29-åringen från åhörarläktaren. Inte undra på det: deras väns möjlighet att slinka undan straff hade ökat väsentligt.

Att åklagare Torsten Angervåg inte längre hade ett brottsoffer som kunde vittna innebar inte att han lade ner åtalet. Det visade sig vara ett klokt beslut, då Göta hovrätt i dag fällde den åtalade.

Hovrätten delar tingsrättens uppfattning om att bevisningen är tillräckligt stark och att det handlar om ett brott som "har starka drag av ett avrättningsförsök".

Straffet, tolv års fängelse, är hårt för ett försöksbrott: det normala för mord är 14 års fängelse. Men det är å andra sidan ett mycket grovt brott. Offret, som hade börjat umgås med Hells Angels rivaler Outlaws, lurades ut i en skog och sköts från nära håll. Han hade inte överlevt om han inte snabbt fått akutvård.

Avgörande för utgången är de inspelade förhör som hölls med offret innan han dödades samt med personer som sedan skrämdes till att ändra sina vittnesmål. 

Dagens dom är en framgång för rättsväsendet och en viktig markering. Den grova, organiserade brottsligheten ska inte kunna tvinga fram en friande dom genom mord och allvarliga hot.

Följ ämnen i artikeln