Nya advokatsystemet har flera nackdelar

Är det verkligen bra att en misstänkt mördare försvaras av en it-expert?

Låt mig återkomma till frågan och först förklara hur denna situation har kunnat uppstå.

Många är de sammanhang där en människa kan behöva juridisk hjälp. Misstankar om kriminalitet, brottsoffer, bodelning, konkursförvaltare, för att ta några exempel.
Sedan ett par månader utser domstolarna advokater och andra jurister med hjälp av en lista som finns på Advokatsamfundets hemsida.

Domstolen söker i bokstavsordning. Svarar inte Andersson så får Bengtsson ett samtal. 

Fördelar med systemet saknas inte. Här finns en rättvisa. Unga advokater får en chans att visa vad de går för. Osunda lojaliteter mellan domstolar och advokater motverkas. 
Men dessvärre finns även betydande nackdelar. Jurister som är sugna på nya uppdrag kan skriva upp sig på listan, utan att en närmare granskning av deras kvalifikationer och lämplighet sker.

Är det säkert att en orutinerad advokat är ett bra val i ett komplicerat brottmål? Är det givet att alla som vill är lämpade att företräda barn? Kanske föredrar en kvinna som har utsatts för en grov våldtäkt ett målsägandebiträde av samma kön?

Jag har pratat med åklagare och domare som är oroade. Oroade över en situation där en advokat i ett narkotikamål där cirka sju års fängelse var en förväntad dom yrkade på skyddstillsyn. Där en jurist förklarade att hans klient förnekade grov kvinnofridskränkning men medgav kvinnofridskränkning av normalgraden, ett brott som inte finns. Där en advokat under en rättegång började protestera då en åklagare redogjorde för nya omständigheter som talade till den åtalades fördel. 

I Skåne är en person som inte kan svenska häktad, misstänkt för mord och för att ingå i en liga som smugglar cigaretter. Ett svårt mål. Sannolikt har han ingen aning om att han försvaras av en advokat specialiserad på it.
Det är för tidigt att dra säkra slutsatser om det nya systemet. Och det är viktigt att minnas att vi alla har rätt att själva välja advokat. Listorna används först då klienten inte har något eget önskemål.

Men jag är inte säker på att rättssäkerheten tjänar på en ordning där noviser plötsligt har fått en ny möjlighet att tjäna pengar.

Följ ämnen i artikeln