Massi Fritz kom undan med blotta förskräckelsen

Elisabeth Massi Fritz kom undan med blotta förskräckelsen.

Men än kanske inte sista ordet är sagt - beslutet att inte utesluta henne ur Advokatsamfundet kan överklagas av Justitiekanslern.

En granskning av Massi Fritz i Aftonbladets/Viafrees program ”200 sekunder” i februari visade bland annat att domstolar gett den kända advokaten bakläxa på inte mindre än en fjärdedel av de kostnadsräkningar hon lämnat in. 

Dessa uppgifter samt påståenden om att hon trakasserat anställda på sin byrå ledde till att Advokatsamfundet inledde en granskning av hennes verksamhet.

I kväll, efter att Massi Fritz på förmiddagen i en rättegångsliknande förhandling hörts av samfundets disciplinnämnd, en sammanslutning bestående av åtta advokater och tre representanter utsedda av regeringen, kom så beslutet.

En varning och högsta möjliga straffavgift, 50 000 kronor. Disciplinnämndens näst kraftfullaste sanktion. Den enda strängare påföljden är uteslutning ur samfundet och fråntagen advokattitel.

Elisabeth Massi Fritz.

Det här innebär att mycket allvarlig kritik är att vänta i det skriftliga beslut som meddelas den 10 september.

Att hävda att Massi Fritz kom undan med blotta förskräckelsen är ingen överdrift. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och fyra ledamöter ville utesluta henne. Majoriteten som ansåg att det räckte med varning och böter var med andra ord den minsta möjliga.

I ett inlägg på Instagram ikväll påstod advokaten att det inte ”fanns några som helst bevis” för överdebitering i det material som lades fram. Om jag förstår hennes resonemang rätt är det Aftonbladets fel att samfundet har agerat.

Det är i och för sig smickrande att hon tillskriver denna tidning sådant inflytande, men jag skulle bli förvånad om det visade sig att disciplinnämndens ledamöter saknade den integritet som krävs för att göra en självständig bedömning.

Än är hur som helst eventuellt inte sista ordet sagt. Justitiekanslern är tillsynsmyndighet för Advokatsamfundet och kan överklaga beslutet till Högsta domstolen. 

Men jag skulle bli förvånad om så sker. Ribban för uteslutning är högt satt och disciplinnämnden har trots allt gjort en mycket kraftfull markering.

Vilka blir då konsekvenserna för Massi Fritz? Förtroendet för henne bland framtida potentiella klienter är möjligen naggat i kanten, men hennes verksamhet blir nog inte alltför lidande. 

Massi Fritz är en skicklig entreprenör och Sveriges mest profilerade målsägandebiträde. Den ställningen tror jag hon lyckas behålla. 

Men hon kommer att ha ögonen på sig och bör för sin egen skull dra lärdomar av dagens beslut.